KOLINDA SABOTIRA SRBIJU NA SVAKOM KORAKU! Hrvatska čini sve da ne uđemo u EU, a Vulin poručuje: Neće vam proći!
Foto: Profimedia

Nedopustivo! Još jedna provokacija iz susedstva

KOLINDA SABOTIRA SRBIJU NA SVAKOM KORAKU! Hrvatska čini sve da ne uđemo u EU, a Vulin poručuje: Neće vam proći!

Politika -

Ucene! Učiniće sve da nas spreče da postanemo član EU, a na nama je da budemo uspešna zemlja koju će ostale članice želeti u svom društvu, poručuje ministar odbrane

U Hrvatskoj se ne smiruje antisrpska histerija!

Posle niza provokacija u kojima je učestvovala i tamošnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović, usledio je i protest u Vukovaru sa koga je zatraženo da Hrvatska uslovi ulazak Srbije u EU procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

Iz Beograda odgovaraju da povratak ustaštva nije evropska vrednost, što bi trebalo i Brisel da osudi, te da nije jasno na šta se to Hrvati žale jer je Srbija već kaznila svakog ko je počinio bilo kakav ratni zločin.

Brisel da reaguje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za Kurir da će Hrvatska učiniti sve da nas spreči da postanemo članica EU, a da je na nama da budemo uspešna zemlja koju će ostale članice želeti u svom društvu.

foto: Dragana Udovičić

- Ako Hrvatska sama bude odlučivala, Srbija nikada neće postati član EU i za takav stav neće tražiti čak ni opravdanje. Srbija će se uvek boriti protiv povratka i opravdanja ustaštva, pa koliko god da nas zbog toga napadaju iz Hrvatske, kao što će nastaviti da se bori za imovinska prava prognanih i za vraćanje opljačkane imovine srpskim preduzećima - kaže Vulin i dodaje:

EU treba jasno da kaže da vraćanje ustaštva nije evropska vrednost, Hrvatska to očigledno ne zna. Od Hrvatske kada je trebalo da postane članica EU nije traženo da se o svemu, pa i rešavanju pitanja izbeglih, prognanih i nestalih, dogovori sa Srbijom. Tadašnja podanička vlast sve je to zanemarila i dopustila da Hrvatska postane član EU, a da ne obezbedi sva imovinska i lična prava proteranim Srbima.

Kaznili smo zločince

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da je očigledno da u Hrvatskoj postoje pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka, što se prelama na srpsko-hrvatske odnose.

foto: Dado Đilas

- Ne znam na koga se žale, Srbija je sankcionisala i sankcionisaće svakog ko je počinio ratni zločin. Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo devedesetih godina. Ako je neko počinio ratni zločin, treba da odgovara, nema nikakve sumnje - kazao je Dačić i naveo da je protest u Vukovaru organizovan neposredno nakon promocije knjige o nekadašnjem upravniku logora u Jasenovcu Vjekoslavu Maksu Luburiću:

- Zamislite da se u Nemačkoj organizuje promocija knjiga o upravnicima Aušvica ili drugih logora, ili da se u Austriji promoviše knjiga o upravniku Mauthauzena.

Biljana Bojić/Foto:Profimedia

Vukovar Sporna obeležja i prozivka Srba

U Vukovaru je tokom vikenda održan protest sa ustaškim obeležjima i parolama protiv Srba zbog, kako su organizatori isticali, "sramotnog ćutanja hrvatskih državnih institucija" kada je reč o procesuiranju odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Hrvatsku.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (HDZ) zatražio je da vlast ne dopusti ulazak Srbije u EU dok se ne procesuiraju svi zločini na tlu Hrvatske.

Ne odustaje Kolinda sabotira na svakom koraku

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kutarović koristi svaku priliku da sabortira Srbiju. Čak se meša i u pitanje Kosova, pošto je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Njujorku, tokom zasedanja na GS UN, razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine i podsetila ga na "načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu".

Nije se libila ni da izjavi da su Hrvati i Albanci braća po oružju.

Činjenice: A na ovo su "zaboravili" - u akciji "Oluja" avgusta 1995. ubijeno je više od 2.000 i proterano više od 200.000 - u akciji "Bljesak" 1995. ubijeno ili nestalo oko 300 i proterano više od 15.000 Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track