VUK JEREMIĆ: Bojkot izbora ako vlast ne obezbedi fer i demokratske uslove
Foto: Dado Đilas

ne davati legitimitet

VUK JEREMIĆ: Bojkot izbora ako vlast ne obezbedi fer i demokratske uslove

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi opozicija trebalo da bojkotuje izbore ako vlast odbije da obezbedi "fer i demokratske izborne uslove".

"Sada nema normalnih uslova za izbore, mediji sa nacionalnim frekvencijama su zatvoreni, birački spiskovi neuređeni, i moj stav je da ne bi trebalo nastaviti sa davanjem legitimiteta tako iščašenom izbornom procesu, a time ni odlukama koje bi donosili organi izabrani na nelegitiman način", rekao je Jeremić za Radio-televiziju Vojvodine.

Jeremić je kazao da ako se na izborima koriste "ilegalna sredstva, onda rezultat izbora ne može biti legalan", a samim tim ni legitiman.

foto: Filip Plavčić/Ilustracija

On je naveo da će o eventualnom bojkotu izbora odlučivati stranački organi, kao i organi Saveza za Srbiju, i izrazio nadu da će cela opozicija imati jedinstven stav o tom pitanju.

"Narodna stranka se od svog osnivanja zalagala za objedinjavanje opozicije i to će nastaviti da čini i u budućnosti. To je, po mom mišljenju, neophodno da bi gradjanima situacija bila kristalno jasna - da režimu postoji samo jedna alternativa. To nas uči iskustvo iz prethodnih decenija", rekao je Jeremić.

Po njegovim rečima, opozicija trebalo da bude "apsolutno jedinstvena, jasna u poruci i odluci o izlasku ili neizlasku na izbore".

Upitan o razlikama između stranaka okupljenih u Savez za Srbiju, Jeremić je uzvratio pitanjem "da li su Čerčil i Staljin postavljali filozofska pitanja i bavili se puritanskom političkom analizom jedan drugog, kada su se našli u sukobu sa Hitlerom".

Jeremić je, povodom pregovora o Kosovu i Metohiji, istakao da se Narodna stranka protivi članstvu Prištine u UN i "razgraničenju" o kom se govori u javnosti, jer bi takvo rešenje "izazvalo još veću nestabilnost na zapadnom Balkanu".

"To je kao kada bi se upala pluća lečila terapijom koja izaziva rak. Ta destruktivna ideja mora propasti, ako želimo dobro Srbiji i mir i stabilnost u celom regionu", rekao je Jeremić.

On je naveo da bi svojevoljno odricanje Srbije od dela svoje teritorije bio presedan posle kojeg bi i druge etničke zajednice mogle takođe da traže promenu postojećih granica.

foto: Dragana Udovičić

Jeremić je takodje ponovio svoju raniju izjavu da bivši premijer Velike Britanije Toni Bler u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem lobira za razgraničenje u "najuticajnijim prestonicama Zapada".

"Kao što je Bler trenutno sekundant Vučiću, (predsedniku Kosova) Hašimu Tačiju je to (bivši rukovodilac Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu - UNMIK) Bernar Kušner. Ako budemo ravnodušni prema takvim stvarima, ne bi me čudilo da jednog dana neka buduća Vučićeva vlada izabere (bivšeg komandana NATO-a) Veslija Klarka da lobira za ulazak Srbije u NATO", ocenio je Jeremić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track