PREDSEDNIK VUČIĆ OŠTRO ODGOVORIO AMBASADORU SKATU: Da sam ja bio tu, dobio bi drugačiji odgovor po pitanju Kosova!
Foto: Pritnscreen/Pink

Konferencija za medije šefa države U pALATI sRBIJA

PREDSEDNIK VUČIĆ OŠTRO ODGOVORIO AMBASADORU SKATU: Da sam ja bio tu, dobio bi drugačiji odgovor po pitanju Kosova!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju Samita ministara transporta i Foruma gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, on se osvrnuo i na opoziciju porukom da "se marljivo bori za svoj narod, za razliku od njih".

foto: Printscreen/Pink

"Niko ne sme da ih pita: "Je li, prijatelju, a odakle ti 5 miliona evra? Od bandita? Ili 200.00 evra iz katarske ambasade u Berlinu, šta to toliko košta i za šta će ti? Niko ne sme da pita opozicionare. To niko ne sme da pita, a ja sam spreman da odgovorim na svako pitanje, ne plašim se i to građani Srbije i vide, kada neko radi, kada je vredan i pošten. Onda mu ne možete ništa, možete na društvenim mrežama da izmišljate šta hoćete, da lažete, da kažete da sam imao sastanak sa Puškinom, da sam postavio kriminalca Paju Jovanovića na funkciju. Ja strah od pitanja nemam, kada ga budem imao, znaću da mi je nečista savest, da sam nešto nepošteno radio i protiv interesa svog naroda. Do sada sam se marljivo borio za svoj narod, i tako planiram i da nastavim. Nije mi bilo teško da priznam kada pogrešim, zemlja je na dobrom putu i građani to osećaju", ponovio je predsednik Vučić.

foto: Printscreen/Pink

Osvrnuo se i na lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa nazvavši ga "velikim junakom koji bi da gasi medije i trpe novinare u zatvor".

"Kad vas oni koji su hvalili DS napadaju, znate da nešto dobro radite za svoj narod. Kakve ja uvrede trpim u svim emisijama koje oni organizuju... Jesam li nekad nekoga tužio? Nikada. Pišite šta hoćete, to je cena demokratije i bavljenja politikom. Nažalost morate da trpite i mnoge laži, ali oni nisu trpeli nikakve, u njihovo vreme su laži carovale, pa bi još sada da zatvaraju medije. Za sve nas postoje različiti aršini, ali se nadam da narod to ume valjano da oceni", prokomentarisao je šef države.

Vučić je dodao i da je očekivao da američki ambasador, nazvavši Kosovo "nezavisnom državom", pokaže malo više poštovanja prema državi domaćinu.

foto: Pritnscreen/Pink

"Predstavnik Vlade je trebalo da reaguje, da kaže da šta god da je ta tzv. vlada Kosova za vas, za nas je tzv. vlada i nisi ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare, već da odgovaraš na pitanja. Šta ćete, nisam bio prisutan nažalost, ali nije to nikakav novi stav američke države, zato sam mogo skeptičniji u odnosu na Dačića. Iako je Amerika supersila i morate da razgovarate, videćemo u kom će se smeru to razvijati. bilo bi lepo da je pokazao malo više poštovanja prema zemlji domaćina. To je njihovo pravo, ali i naše je pravo i obaveza da štitimo svoju zemlju, to ću činiti uvek i na svakom mestu. Dobio bi Skat odgovor koji je pristojan, ali koji bi štitio interese naše države, da sam bio tu. Imaćemo mnogo problema po pitanju KiM i moje pitanje bi za sve njih bilo: "A što pregovarate sa Srbijom ako su to sve prave vlade suverenih i nezavisnih države? Po osnovu kog sporazuma donosite odluku da pravite vojsku Kosova?" Deseti put ih pitam gde to piše? ", objasnio je on.

Predsednik je u nastavku dodao da penzionere očekuje boljitak, a da će država nastaviti da se bori i za povećanje plata, pre svega lekarima i medicinskim sestrama.

foto: Pritnscreen/Pink

"Ni to nije dovoljno, ali biće više od onoga što su imali", podvukao je on.

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, Vučić je podsetio da se već za mesec dana kreće sa izgradnjom jeftinih stanova za bezbednjake, dok će se do maja iduće godine početi sa radovima u 7 gradova širom Srbije.

foto: Pritnscreen/Pink

"Umesto da neki pozdrave dobre mere, smanjenu nezaposlenost i javni dug, oni i to napadaju. Ne možete da kažete da je gore, jer u vaše vreme nismo imali ni Narodni muzej. Sve što ste vi ugasili i opljačkali, neko danas ponovo stavlja na noge. Živi bili, pa videli. Ja ne umem da se bavim propagandom, nego ozbiljno odgovaram na njihove svakodnevne gluposti. Zamislite da biram između Jeremića i patrijarha srpskog?! Patrijarhu hvala na lepim rečima o mojoj borbi za Kosovo, one jesu lepe, ali i važne i obavezujuće. Boriću se za interese našeg naroda na KiM svim srcem, a da li će to uvek biti u saglasju sa onima koji sanjaju nemoguće nerealne snove, to ne mogu da znam. Neka pita samo neko Jeremića odakle mu od Hoa 5 miliona na računu? Kakve je to lopovluke radio? A on nam još soli pamet", istakao je Vučić.

Za kraj je dodao da je spreman da razgovara uvek i sa svima, mada je dodao da mu je čudno što će Hašim Tači biti prisutan u Parizu, jer "tada tamo idu sile pobednice Svetskog rata, sa čime on nema nikakve veze".

foto: Printscreen/Pink

"On će na marginu, a onda ja malo da prošetam do margine, pa ga možda i vidim. Nadam se da će do tada biti nekih razgovora, ali ako i ne bude, ja ću da prošetam do margine, nije mi teško... Termin razgraničenje znači da imamo granice između Srba i Albanaca koje danas ne znamo gde su. Jesu one tamo gde kažemo mi, Albanci, Rusi, Amerikanci, Kinezi, Nemci...? Ne znamo i niko u svetu tačno ne zna gde su one, smatrao sam da je važno da to saznamo zarad naše budućnosti i da imamo mir sa Albancima narednih 200 godina. nisam uspeo, građani smatraju da je bolje da budeno ni na nebu ni na zemlji i moje da poštujem volju naroda, mada se sa time ne slažem. Nastaviću da razgovaram sa Albancima, na stolu je sve dozvoljeno, svako neka kaže šta misli, pa da vidimo možemo li da dođemo dogovora", zaključio je on.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track