DEO OPOZICIJE NAPUSTIO SEDNICU SKUPŠTINE: Ne daju nam da govorimo, a nema ni kvoruma
Foto: Marina Lopičić

protest

DEO OPOZICIJE NAPUSTIO SEDNICU SKUPŠTINE: Ne daju nam da govorimo, a nema ni kvoruma

Politika -

Poslanici više opozicionih poslaničkih grupa napustili su danas sednicu Skupštine Srbije tvrdeći da ne postoji kvorum za rad i zato što predsedavajući Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke sprečava opoziciju da govori. Iz sale su izašli poslanici Demokratske stranke, poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, poslaničkog kluba Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka i samostalni poslanici koji su održali zajedničku konferenciju sa poslanicma Dosta je bilo i Dveri, koji su međutim ostali u sali.

Poslanica Dveri Marija Janjušević rekla je da su u sali ostali da bi ponovo tražili da se utvrdi kvorum jer smatra da u sali nema dovoljno poslanika za utvrđivanje dnevnog reda, ali i da bi obrazložili predloge koje su podneli za dopunu dnevnog reda.

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović rekla je novinarima da su oni kao predstavnici građana predložili više izmena i dopuna zakona i formiranje anketnih odbora, koji bi trebalo da otkriju istinu o mnogim temama, ali da na "dramatičan način SNS najbrutalnije zloupotrebljava poslovnik i onemogućava opoziciju da govori".

Ona je ukazala da na sednici na kojoj se utvrđuje dnevni red nema kvoruma, ali da su to pokušali da prikriju navodima da ne radi elektronski sistem, zbog čega je usledilo ručno brojanje poslanika. Prebrojavanjem poslanika inače je utvrđeno da ih je u sali prisutno 132, što je dovoljno za rad.

Videnović je međutim ukazala da je odmah posle prebrojvanja poslanika elektronski sistem ipak proradio kada je trebalo da se glasa o predlozima za dopunu dnevnog reda.

"Ovo je samo još jedan neuspeo pokušaj SNS da ućutka predstavnike građana iz opozicije, da govori o onome što su teme i mi smo odlučili da napustimo danas sednicu, jer u ovoj njihovoj igrariji nećemo da učestvujemo", rekla je Videnović.

Poslanici su nešto posle 11.30 počeli da utvrđuju dnevni red nove sednice na kojoj bi trebalo da se razmatraju zakoni iz oblasti građevinarstva i saobraćaja.

Za dopunu dnevnog reda podneto je oko 190 tačaka među kojima je najviše opozicionih. Među njima ima i predloga vladajućih poslanika o navodnim malverzacijam predstavnika opozcije, ali skupština ne usvaja za sada ni jednu od predloženih dopuna.

Poslanici su između ostalog tražili formiranje anketnih odbora radi utvrđivanja činjenica o izbornim neregularnostima, rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala, o ekstremističkim organizacijama ...

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track