POLITIČKA ELITA U BEOGRADU: Otvoren Beogradski bezbednosni forum
Foto: Tanjug/Tanja Valič

međunarodna konferencija

POLITIČKA ELITA U BEOGRADU: Otvoren Beogradski bezbednosni forum

Politika -

BEOGRAD - Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "Zajedništvom do odgovora na novu normalnost", tokom kojeg će se na 20 panela i sesija okupiti 111 govornika i više od 700 učesnika iz zemlje, regiona i ostalih delova Evrope i sveta, otvoren je danas.

Uvodnu reč na međunarodnoj konferenciji, koju organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji, imala je direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić, koja je rekla da će tokom foruma tema bili EU kao globalni akter kojI pokušava da interveniše sa različitim sredstvima u neposrednom susedstvu, kao što su Balkan, Bliski istok, ili Afrika i drugi kontinenti.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je dodala da je ključni zadatak utvrditi kako se konkretno tumači termin "lokalni", odnosno ko bi trebalo da učestvuje u sveobuhvatnom rešenju, da li su to Srbi i Albanci, ili političke elite i na koji način bi trebalo da budu uključene, kao i šta mir znači za one koji bi trebalo da žive u miru.

"Kako lokalna populacija definiše šta je bezbednost, mir, u svakodnevnom životu", rekla je Stojanović Gajićeva.

foto: Marina Lopičić

Prvog dana foruma okupiće se istraživači koji će voditi dijalog na temu "Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata", a u fokusu pažnje biće budućnost razvoja Zapadnog Balkana, doprinos EU reformama u BiH, turbulencije na Bliskom istoku itd.

Među učesnicima prvog dana foruma su i izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, član Evropskog saveta za međunarodne odnose i bivši član tima za koji je predvodila Ketrin Ešton u dijalogu o Kosovu Robert Kuper, izvršni direktor Balkanske grupe za sistraživanje javnih politike Naim Rašiti Uvod u Beogradski bezbednosni forum bio je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o odnosima Srbije i NATO pre nedelju dana.

Na trodnevnom forumu, ove godine pod motom "Zajedništvom do odgovora na novu normalnost" govoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Austrije Aleksander van der Belen, premijeri Srbije i Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev, zamenici ministara spoljnih poslova Italje i Češke Emanuela Del Re i David Koneški, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer i značajni predstavnici regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene. Forum će tradicionalno biti otvoren akademskim događajem koji okuplja mlade i perspektivne istraživače koji će voditi dijalog na temu "Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata". Teme diskusija prvog dana biće i budućnost razvoja Zapadnog Balkana, doprinosu EU reformama u Bosni i Hercegovini i turbulencije na Bliskom Istoku. Drugog dana foruma, predsednik Srbije učestvovaće zajedno sa predsednikom Austrije Aleksander van der Belenom na panelu "Zapadni Balkan i Evropska unija".

foto: Marina Lopičić

Dijalog, koji će moderirati Pavol Demeš iz Nemačkog Maršalovog fonda SAD, ponudiće odgovore na pitanja kako Srbija doprinosi Evropi, koje su vrednosti koje će Austrija promovisati tokom svog predsedavanja EU, da li će politika proširenja ostati jedan od ključnih principa EU i kakva je vizija za budućnost regiona. Među temama drugog dana biće i trendovi u odnosima unutar Evropske unije, o čemu će se diskutovati na panelu na kojem će učestvovati i zamenica ministra spoljnih poslova Italije Emanuela Del Re i pomoćnik zamenika ministra spoljnih poslova Češke David Koneški. Biće reči i o odnosu Zapada i Rusije, rastućem uticaju Azije, ulozi žena u politici i uticaju korupcije na visokom nivou na medjunarodnu bezbednost. Diskutovaće se i o novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, uticaju Nemačke i SAD na region, a veliko je interesovanje publike za diskusiju o scenarijima za budućnost Balkana. Trećeg dana Foruma zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer održaće govor na temu jačanja zamajca na Balkanu.

foto: Marina Lopičić

Teme diskusija će biti i promene koje nosi četvrta industrijska revolucija, odbrana od propagande i dezinformacija, sajber bezbednost, kao i perspektiva pravde i pomirenja u regionu. Premijeri Srbije i Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev govoriće na završnom panelu pod nazivom "Ka bolje povezanom regionu", a dijalog ce moderirati kolumnistkinja Gardijana Natali Nugired. Prvi Beogradski bezbednosni forum održan je 2011. godine, a danas se smatra najprestižnijim skupom te vrste od Istanbula do Beča, sa više od 100 govornika i 700 učesnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track