Najnovije vesti

GAŠIĆ NA GODIŠNJICI BIA: Učinili smo sve da se očuva mir i zaštiti narod (KURIR TV)
Foto: Vladimir Šporčić

svečanost

GAŠIĆ NA GODIŠNJICI BIA: Učinili smo sve da se očuva mir i zaštiti narod (KURIR TV)

Politika

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležila je danas 16 godina od formiranja u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i članova vlade, a direktor te agencije Bratislav Gašić je rekao da je BIA učinila sve da očuva mir i stabilnost u regionu i zaštiti interes naroda i države.

Gašić je na svečanosti u sedištu Agencije rekao da se BIA u proteklih godinu dana uspešno suprotstavila terorizmu, ilegalnim migracijama, prikrivenom delovanju stranog faktora, kao i organizovanom kriminalu i korupciji.

foto: Vladimir Šporčić

Uspešno smo izvršili sve zadatke koje je pred nas postavio državni vrh i predsednik Republike, rekao je Gašić i posebno zahvalio Aleksandru Vučiću, jer je, kako kaže, ličnim angažovanjem dao ogroman doprinos jačanju kapaciteta Agencije, a posebno poboljšanju uslova rada pripadnika.

Kako je primetio, globalni akteri u aktuelnom trenutku traže novu ravnotežu u svojim suprostavljenim interesima što se, dodaje, posebno odražava na uvek "uzavreo" region "Upravo zbog toga, učinili smo sve da očuvamo mir i stabilnost u regionu, a na prvom mestu da zaštitimo interese našeg naroda i države", rekao je Gašić.

foto: Vladimir Šporčić

On je dodao da je BIA radila na jačanju veza i odnosa poverenja sa partnerskim službama, čime je, kaže, učvršćen ugled agencije u inostranstvu.

Naveo je i da je tri puta uvećan nivo međunarodne saradnje, a sve u cilju efikasnije razmene saznanja o ključnim bezbednosnim rizicima.

"Budući da za savremene bezbendosne pretnje ne postoje granice, da se brzo prilagođavaju novim okolnostima i ne gube na destruktivnosti, naš cilj je da kroz stalnu saradnju unapredimo načine na koje ćemo moća da predvidimo, preventivno delujemo I suprostavljamo se ovim problemima", istakao je direktor BIA.

foto: Vladimir Šporčić

Gašić kaže i da je izmenama i dopunama Zakona o BIA otvoren put ka bržem razvoju Agencije i zapošljavanju mladog i obrazovanog kadra.

Prema njegovim rečima, značajno su unpaređeni tehnički kapaciteti, a u narednom periodu plan je da daljim unapređenjem tih resursa BIA dostigne nivo najvećih svetskih službi.

"U narednom periodu planiramo i dalje poboljšanje uslova i kvaiteta rada naših pripadnika. Cilj nam je da moderno organizovani i tehnički opremljeni što ranije prepoznamo savremene izazove i preventivno delujemo kako bi bezbednosne rizike i pretnje sveli na najmanju meru", istakao je Gašić.

Rekao je da će BIA i kada je najteže, i kaza za druge nije moguće, biti tu da ponosno i časno čuva bezbednost građana i države.

Naveo je i da su se okolnosti menjale, ali da je suština poziva i njihove dužnosti ostala ista - da kao časni ljudi posvećeno i odgovorno zaštite državu i narod od svih pretnji.

"Za nas patriotizam nije samo reč. To je bezuslovna ljubav prema Srbiji koja nas obavezuje. Uverio sam se da pripadnici ovaj poziv ne doživljavaju samo kao posao već kao čast, dužnost i odgovornost prema narodu i državi", naveo je Gašić.

Poručio je da su pravda, sloboda i nezavisnost vrednosti koje štite.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...