TERAJU NAS U RAT! VUČIĆ: Nemojte da nas saterate u ćošak, moraćemo da se branimo
Foto: Marina Lopičić

Kosovo preti vojskom, a SAD traže povlačenje Unmika

TERAJU NAS U RAT! VUČIĆ: Nemojte da nas saterate u ćošak, moraćemo da se branimo

Politika -

Ukoliko bi misija UN otišla s KiM, a Albanci formirali svoju armiju, Srbija ne bi imala izbora sem da štiti svoju zemlju, poručio je predsednik Srbije

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN u kom traži da se Unmik povuče s Kosova. Ukoliko bi se Unmik povukao, a Kosovo formiralo vojsku, to bi, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dovelo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo, osim da štitimo svoju zemlju.

Sagovornici Kurira ocenjuju da Vučićeve reči nisu pretnja, već upozorenje da nećemo dozvoliti kosovsku "Oluju".

foto: Profimedia

Teška pozicija

Vučić je juče kazao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je Kosovo za njih nezavisna i suverena država. On je zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu s njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i mira na zapadnom Balkanu.

- Odlazak Unmika, kao i formiranje vojske Kosova, doveo bi Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju - rekao je Vučić nakon sastanka s austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom.

Predsednik Srbije je kazao da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju i dodao i da bi formiranje vojske Kosova predstavljalo veliki i gotovo nerešiv problem i za Srbiju i za region.

- Molim i američke partnere da vode računa o tome. Oni su silni, jaki, veliki, mi mali, ali kad vas neko satera u ugao, ne da vam izlaz, kao pacov u uglu, vi morate sa sve četiri da se branite. Nemojte da nas dovedete u tu situaciju, da nemamo šta drugo da radimo nego da se štitimo - poručio je Vučić i dodao da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji dozvoljava formiranje vojske Kosova.

Ne pretimo

Prema oceni Zorana Dragišića sa Fakulteta za bezbednost, izjava predsednika je na mestu i upozoravajuća, ne preteća.

foto: Printscreen

- Za nas bi formiranje vojske Kosova bilo apsolutno neprihvatljivo, a Unmik i Kfor su jedine snage kojima Srbi mogu da veruju da će ih zaštititi. Vučićeva izjava je upozoravajuća, on kao vrhovni komandant zna situaciju na terenu. Ukoliko bi neko pokušao ono što su kosovski političari dosad govorili, da sprovede nekakvu kosovsku "Oluju", koja bi podrazumevala proterivanje preostalog srpskog stanovništva, nema nikakve sumnje da bi Srbija tada, i to je Vučić i rekao, intervenisala svim svojim kapacitetima kojima raspolaže. To bi bila situacija u kojoj bi Srbija bila saterana u ćošak - navodi Dragišić i dodaje da ovo nije huškanje na sukob.

- Vučić je poslao jasnu poruku da u tom slučaju Srbija neće sedeti skrštenih ruku i da će upotrebiti sve kapacitete da zaštiti srpsko stanovništvo - ističe on.

Orhan Dragaš s Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da je inicijativa SAD u skladu s njihovom politikom, ali da ne veruje da ima šanse da uspe, budući da veći deo UN, kao i dve stalne članice SB nisu priznali kosovsku nezavisnost.

- Loše je što ovakva inicijativa dolazi u momentu veoma jakih napora da se dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo, u čemu Srbija i njen predsednik Vučić imaju izuzetno konstruktivnu ulogu. Eventualno izmicanje pitanja Kosova iz okrilja UN, pa i povlačenje Unmika bilo bi veoma loše za interese Srbije i u tom slučaju neminovna je naša oštra i snažna diplomatska akcija - naveo je Dragaš.

Đurić: Povlačenje Unmika bilo bi kapitulacija

Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za KiM, poručio je juče da bi povlačenje Unmika predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za neke od ključnih ciljeva zbog kojih su uspostavljene UN: mirno rešavanje sporova, povratak raseljenih i podržavanje mira i stabilnosti.

foto: Printscreen

- Takvu politiku Srbija neće i ne može da prihvati. Srbija će se ovoj i ovakvoj politici suprotstaviti. O ovome ćemo obaviti konsultacije i razgovarati s našim prijateljima i partnerima, stalnim članicama SB u UN - kazao je Đurić i dodao da će se Srbija suprotstaviti pravnim i političkim argumentima.

Poslovni forum Treba da razmišljamo o digitalnoj infrastrukturi

Vučić je juče, otvarajući Poslovni forum Srbija-Austrija "Pametan saobraćaj", pozvao sve austrijske kompanije da dođu i ulažu u Srbiju, kao i da, pored saobraćajne infrastrukture, puteva, železnica i Dunava, koji je zajedničko dobro, treba razmišljati i o digitalnoj infrastrukturi.

Vučić je kazao da je Srbija odlučila da se na minimum svedu međudržavni sporazumi koje ima s pojedinim zemljama, što će, smatra, u potpunosti otvoriti vrata konkurencije kada je reč o daljoj izgradnji puteva i pruga.

- Ogroman posao nas čeka na prugama. U poslednjih nekoliko godina renovirali smo 220 kilometara pruga, što je minimalno i nedovoljno - naveo je Vučić.

Van der Belen Zavidimo vam na ekonomskim rezultatima

Aleksander van der Belen, predsednik Austrije, poručio je na zajedničkoj konferenciji sa srpskim kolegom da Austrija sa zavišću gleda na ekonomske rezultate Srbije. On je kazao da Srbija ima veću stopu rasta od Austrije.

foto: Beta Miloš Miškov

- Raduje me i nije tajna da s poštovanjem gledamo na napore koje su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije preduzeli, posebno u sprovođenju ekonomskih reformi. Mi u Austriji sa zavišću gledamo na te uspehe. Srbija ima veću stopu rasta od nas i brže je uspela da smanji javni dug - rekao je Van der Belen.

Van der Belen je kazao da bi bilo primereno da se uskoro, verovatno na Samitu EU u decembru, otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije. Austrijski predsednik je rekao i da su odnosi dve zemlje dobri, duboki i prijateljski. Austrija je, kako je naveo, godinama jedan od najvećih investitora.

O Kosovu u Interpolu Albanci bi stavili 5.000 Srba na poternicu

Vučić je zamolio austrijskog kolegu da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o KiM, pre svega kad je reč o eventualnom prijemu Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema.

- Prvi je što Albanci više neće hteti ni o čemu da razgovaraju, već će samo čekati sledeći korak, a to su OEBS i UN. Biće na političkim krilima i neće želeti kompromisno rešenje. Srbija neće podleći tom pritisku i doći ćemo u ćorsokak bez izlaza - kazao je Vučić, kao i da bi taj scenario doveo do povećanja broja poternica, odnosno poternica protiv 5.000 Srba, učesnika u sukobima 1999.

Ti ljudi, kako je kazao, neće znati da li mogu da putuju i stvaraće se tenzije na dnevnom nivou i dodatni sukobi.

O ulasku u EU

Prvo da rešimo problem s Prištinom

Vučić je ponovio da Srbija i Austrija imaju različite stavove o Kosovu. - Obavestio sam ga da smo mi uvek spremni da razgovaramo, da imamo otvoreni dijalog o ključnim pitanjima, ali da je potrebno da dođemo do kompromisnog rešenja, koje ne može da bude takvo da Srbi izgube sve i ne dobiju ništa, a da drugi dobiju sve - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao i da mu je austrijski kolega preneo da EU već ima određene probleme i da ne mogu da uvoze nove, te da je jedan od uslova da Srbija uđe u EU, što za nas i nije novost, da Beograd i Priština reše problem.

(Kurir.rs/K.B/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track