SLAVICA BUŠI DAČIĆA: Armija žena okupirala SPS, a imaju jasne zahteve za predsednika stranke!
Foto: Nemanja Pančić

Sprema se ženska revolucija na Kongresu socijalista

SLAVICA BUŠI DAČIĆA: Armija žena okupirala SPS, a imaju jasne zahteve za predsednika stranke!

Politika -

Predsednica Foruma žena i potpredsednica socijalista najavljuje da će od decembarskog kongresa najmanje 30 odsto žena biti zastupljeno u organima stranke

Ivica Dačić možda neće imati protivkandidata u osvajanju novog predsedničkog mandata u SPS, ali će nakon predstojećeg kongresa partije sigurno dobiti jaku i nezgodnu "opoziciju" sastavljenu od armije žena.

Njih u SPS predvodi Dačićeva potpredsednica i ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja je, kako saznaje Kurir, nedavno na sednici Predsedništva stranke zatražila da se poveća kvota za žene, odnosno da se značajno mesto u organima stranke garantuje lepšem polu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Slavica je kao predsednica Foruma žena SPS rešila da na mala vrata proširi uticaj. Ona je pod zastavom rodne ravnopravnosti povela inicijativu za ove promene i već je izvesno da će to proći već sad na kongresu. Dačić nije imao kud, pa je u njegovom stilu poručio da su žene uvek dobrodošle u SPS. Međutim, Forum žena nije nimalo naivan stranački organ. Žene su se organizovale unutar stranke, veoma su umrežene i deluju jedinstveno. U organima SPS trenutno ima oko 20 odsto dama - objašnjava naš izvor iz ove stranke.

Slavica Đukić Dejanović potvrđuje za Kurir da ova inicijativa zaista postoji i da ona očekuje da od decembarskog kongresa najmanje 30 odsto žena bude zastupljeno u Glavnom odboru, a posle toga i u drugim organima.

- To je zasad usmena sugestija, ali mislimo da učešće žena treba biti veće. Na kongresu biramo predsednika i očigledno je da će to biti Dačić, tako da će žene tom prilikom pojačati Glavni odbor - najavljuje naša sagovornica. Na pitanje da li je sledeći korak dolazak žene na Dačićevo mesto, Slavica Đukić Dejanović kaže:

- Veoma bih se radovala da imamo tako istaknutu ženu. Međutim, sada ne prepoznajem među nama nekoga ko se nametnuo da nadvisi našeg predsednika.

Liderka socijalistkinja priznaje i da je u muškom krilu SPS bilo otpora prema Forumu žena, koji ona godinama predvodi.

- Postojao je period kada naši drugari nisu baš blagonaklono gledali na sve uticajniju ulogu žena u partiji, ali sada je to druga priča. Shvatili su koliko doprinosimo, a odavno je poznato koliko smo lojalne kao članovi SPS - naglašava Slavica Đukić Dejanović.

Ženski zaokret

SPS se otvara za gejeve

Ovu žensku inicijativu na Predsedništvu stranke otvoreno je podržao član GO SPS Boris Milićević. Prema rečima našeg izvora, on je od Dačića dobio i specijalni zadatak:

- Dačić je rekao da nema ništa protiv zalaganja za veće učešće žena, ali je Borisu kroz šalu naznačio da bi bilo zgodno da bude više žena, ali iz njegovog tabora.

I. K./ Foto: Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track