PREDSEDNIK VUČIĆ PRED MEDIJIMA SA AMERIČKIM DIPLOMATOM PALMEROM: Ukoliko se formira tzv. vojska Kosova, mi ćemo biti saterani u ćošak! Doći će do tragedije!
Foto: Printscreen

zajednička konferencija u Palati Srbija

PREDSEDNIK VUČIĆ PRED MEDIJIMA SA AMERIČKIM DIPLOMATOM PALMEROM: Ukoliko se formira tzv. vojska Kosova, mi ćemo biti saterani u ćošak! Doći će do tragedije!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, a po završetku razgovora iza zatvorenih vrata usledila je zajednička konferencija za medije.

foto: Printscreen

Šef srpske države na početku je istakao da Palmer nije gost u Srbiji, već "srpski zet" koji srpski govori perfektno i dodao da je sa američkim diplomatom imao otvoreni i konkretan razgovor o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, ali i odnosima u regionu.

foto: Printscreen

"Ljudi u američkoj administraciji žele da čuju stavove Srbije. Po pitanju KiM ne delimo stavove, ali o svemu možemo otvoreno da razgovaramo i da vidimo kako probleme da rešavamo. Razmotrili smo situaciju na Zapadnom Balkanu, saglasni smo da je interes Zapadnog Balkana očuvanje mira i stabilnosti i napredak ekonomske saradnje. Najviše je bilo reči o KiM, SAD su pre 10 godina priznale nezavisnost Kosova, Srbija nije, i tu se naši stavovi razlikuju. Pričali smo o nastavku dijaloga, o stvaranju tzv. kosovske vojske i o načinu da približimo naša društva i narode i bolje se razumemo u budućnosti. Mi želimo nastavak dijaloga i bilo bi dobro ako bismo postigli kompromis sa Albancima. Da li smo blizu - nismo, ali smo saglasni da se razgovor mora nastaviti. Čuo sam i poziciju SAD po pitanju tzv. kosovske vojske, a ja sam više puta Palmeru ukazao na činjenicu da to formiranje ne stoji u međunarodno-pravnim dokumentima, i mi bismo u tom slučaju bili saterani u ćošak", poručio je predsednik Vučić.

Palmer se u nastavku zahvalio na gostoprimstvu i ukazao nadu da će odnosi dveju zemalja biti dodatno ojačani. Naglasio je i kontinuiranu podršku SAD dijalogu Beograda i Prištine i evrointegracijama Srbije.

foto: Printscreen

"Želimo da i Beograd i Prištinu postavimo na stabilan put ka EU", bilo je sve što je Palmer poručio, kroz smeh dodavši da reč prepušta predsedniku Vučiću, jer je ovo "njegov dom".

foto: Printscreen

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, Palmer je istakao da je stav SAD da podržava formiranje kosovske vojske, uz naglasak na "pažljivoj saradnji sa partnerima u Prištini", uz brigu o regionalnom miru i stabilnosti. Predsednik Vučić je dodao da na pitanje na osnovu čega se zasniva pravna mogućnost formiranja vojske Kosova, uvek od SAD dobija odgovor da je to zasnovano na "nezavisnosti Kosova kao države", što Srbija negira.

"Molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve tragedije to može da dovede. Isuviše smo mali da bismo zahtevali, naše je da molimo", podvukao je šef srpske države.

foto: Printscreen

Prethodno je Palmer pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane. Kako je rekao, sada je vreme za kompromis, da dve strane budu kreativne i fleksibilne.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja