VESIĆ PONOSAN NA 10. GODIŠNJICU VLADAJUĆE STRANKE: Srbija je bila na ivici banktora, a onda je stala na noge zahvaljujući SNS i Vučiću
Foto: Filip Plavčić

Naprednjaci obeležavaju jubilej u Kraljevu

VESIĆ PONOSAN NA 10. GODIŠNJICU VLADAJUĆE STRANKE: Srbija je bila na ivici banktora, a onda je stala na noge zahvaljujući SNS i Vučiću

Politika -

Član predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić govorio je o jubileju SNS, rezultatima šestogodišnje vladavine, međunarodnoj poziciji Srbije, uspešnim ekonomskim reformama, opoziciji i naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića da našoj zemlji vrati međunarodni rejting.

foto: Dado Djilas

"SNS slavi 10 godina postojanja. Mnogo toga se promenilo. Te 2008. godine, Srbija je bila u sasvim drugoj poziciji nego danas. Tada je vladao Boris Tadić, u Srbiji se nisu sprovodile korenite reforme. Politika se vodila od istraživanja do istraživanja javnog mnjenja. Odnosno, tadašnji predsednik se zaduživao, a Srbija je došla do ivice bankrota. Čekao nas je tada 'grčki scenario'", priča Vesić.

Za prethodnih šest godina, Srbija je uspela da strane na noge zahvaljujući Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, kaže Vesić i naglašava da sada imamo razlog za optimizam.

"Bilo je veoma teško kada je SNS došao na vlast. Situacija je bila alarmantna. Bili smo u situaciji da nismo mogli da izvršavamo svoje obaveze. Nismo mogli da isplaćujemo penzije. Javni dug je bio 79 odsto, a podsetiću, danas je on manji od 50 odsto. A već januara 2019. godine biće 48 procenata", dodao je Vesić.

On se osvrnuo i na reformu pravosuđa u vreme Borisa Tadića kada je otpušteno nekoliko hiljada sudija. Zbog toga Srbija je bila na crnoj listi Evropske unije. Trebalo je šest godina, da se Srbija pozicionira na dobrom mestu, gde je danas.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Predsednik Vučić je morao da posegne za nepopularnim merama, a to je smanjenje plata i penzija, zabrani zapošljavanje u javnom sektoru i čitav niz nepopularnih mera. Vučić je tada rekao da se penzije i plate privremeno smanjuju, da bi one mogle da se isplaćuju. Danas su u one veće nego ikada. Danas kada povećavamo penzije, mi ih povećavamo iz realnih izvora, a ne iz kredita", objašnjava Vesić.

(Kurir.rs/Tanjug, Studio B/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track