AMFILOHIJE KRITIKOVAO VLAST: Izdržali smo veća zla i nevolje, valjda ćemo izdržati i ove VUČIĆ MU ODMAH ODGOVORIO: Lako je kritikovati, neću da odgovaram na uvrede
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

POLEMIKA

AMFILOHIJE KRITIKOVAO VLAST: Izdržali smo veća zla i nevolje, valjda ćemo izdržati i ove VUČIĆ MU ODMAH ODGOVORIO: Lako je kritikovati, neću da odgovaram na uvrede

Politika -

BEOGRAD - Mitropolit crnogorski Amfilohije izjavio je da razgraničenje između Srba i Albanaca kao rešenje kosovskog problema "nema veze sa pameću, sa razumom".Kako je preneo portal KoSSev, Amfilohije je u razgovoru za televiziju Hram kritikovao ideju etničkog razgraničenja koju je pominjao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao rešenje između Srba i Albanaca.

"Kakvo razgraničenje oni prave? I gde prave oni to razgraničenje? To nema veze sa pameću, sa razumom. Ja se nadam u Boga da će Bog njima dati razum, jer se ne može pregovarati sa nečim što je biće, što je duša naroda, bez obzira na nastojanja velikih sila", kazao je mitropolit crnogorski.

foto: Zorana Jevtić

On je nastojanja na međunarodnoj političkoj sceni da se Srbija odrekne Kosova i Metohije nazvao "muratovskom filosofijom života", čije prihvatanje po pitanju Kosova i Metohije "nije razumno i ne pada u pametne stvari".

"Izdržali smo veća zla i nevolje – Otomansku imperiju, nacizam i fašizam, i komunizam, valjda ćemo izdržati i ove otpatke svega ovoga što se događalo sa nama u prošlosti, a posebno na Kosovu i Metohiji", naveo je mitropolit crnogorski.

Vučić: Imao bih mnogo toga da pitam, ali bolje da ćutim

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je komentarišući najnovije kritike episkopa crnogorsko-primorskog Amfilohija ideje o razgraničenju, da bi takve kritičare imao mnogo toga da pita, u vezi s "otcepljenjem Crge Gore ili jednostavnim progašlenjen nezavinosti Kosova" i šta su oni tada radili...

Vučić je, nakon obilaska kompanije Eruotay u Kraljevu, u izjavi novinarima, kazao da nema ništa protiv kritika, da je to uvek lako, ali da neće da odgobvara na uvrede uvredama.

"Bolje je da se borim za fabrike, ljude, budućnost", poručio je.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podsetio je da je pre 2009, kada su povećane plate i minimalac, minimalac bio 159 evra, a četiri godine kasnije povećan je za svega tri evra, a od januara iduće godine biće 230 evra.

"To je za 41,3 odsto više. Neko će da kaže da je moglo brže i bolje, ali ako se ima u vidu da je zemlja bila uništena, onda je to višenego uspešan oporavak", konstatovao je Vučić.

"Što se tiče tih koji bi sve bolje radili, a nisu radili kada su bili na vlasti, sveštenička i crkvena lica, ne mogu da ulazim u tu sferu. Ako mislite da ću uvredama da odgovaram na uvrede - neću. Moje je da se borim za fabrike, ljude i njihovu budućnost. Ne zato što nemam šta da pitam oko otcepljenja Crne Gore i jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova. Imao bih mnogo toga da pitam, ali je bolje da ćutim. Borićemo se za interese naroda i zemlje", naglasio je on.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja