Najnovije vesti

DAČIĆ: UNMIK ostaje na KiM, nadam se da će na Prištinu biti izvršen pritisak po pitanju vojske Kosova
Foto: Marina Lopičić

pokrenuće ovu temu na sednici saveta bezbednosti

DAČIĆ: UNMIK ostaje na KiM, nadam se da će na Prištinu biti izvršen pritisak po pitanju vojske Kosova

Politika

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Unmik ostaje na KiM, da je Kfor po Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, te da nikakvi drugi akti ne mogu da se donose, ali i da će Srbije temu pokušaja formiranja kosovske vojske izneti na sednici Saveta bezbednosti 8. novembra.

Na pitanje novinara da li očekuje da će vojska Kosova biti formirana on kaže da se nada da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

"Svi međunarodni faktori su isticali da je sadašnji proces neprihvatljiv, da su potrebne ustavne promene i nadam se da ce zadržati taj stav", rekao je on.

Na pitanje kako komentarise inicijative o ukidanju Unmika, Dačić je rekao da od toga nema nista, jer tako nesto je moguce samo ako se nekom novom rezolucijom ukine postojeća.

"Rusija i Kina imaju u SB stabilan i jasan stav o KiM i nemoguće je da se to dogodi", rekao je Dačić.

Prema njegovim recima, ovo su samo političke priče usaglasen e u velikoj meri između SAD, Britanije i Prištine i stvari koje oni ponavljaju na svakoj sednici.

"Ništa od toga. Ostaje Rezolucija 1244 i Unmik u svom punom obimu i nadležnosti", istakao je on.

Najavio je da, će o svemu ovom danas razgovarali sa sefom Unmika Taninom u Beogradu, kao i o novom izveštaju generalnog sekretara o KiM.

Dačić je osudio jučerašnji napad na Srbe na KiM navodeći da to govori o nestabilnosti bezbednosne situacije i opasnosti po Srbe, zbog čega je neophodno da se time bave najviši državni organi.

"Ne očekujem Kosovo u Interpolu"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ne očekuje da će Kosovo postati član Interpola.

"Za članstvo je na glasanju potrebna dvotrećinska vecina prisutnih, ne računaju se uzdržani i odsutni. Ocekujem da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne glasaju. Kosovo nema dvotrećinsku većinu", rekao je Dačić.

Takođe, dodao je da je laž da Kosovo ne moze da sarađuje sa Interpolom jer nije clan, jer tu je, kako kaze, Unmik koji ima sporazum sa Interpolom i preko njega se obavlja ta komunikacija.

"Kosovo želi članstvo da bi pokazalo da je pitanje statusa rešeno i zato smo mi protiv" ,rekao je on dodajući da je Kosovo u tom cilju uložilo dosta napora, novca, lobiranja.

Bez rešenja statusa nije moguće članstvo u međunarodnim organizacijama, zaključio je šef srpske diplomatije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...