NEVLADINE ORGANIZACIJE UPOZORAVAJU: Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno veće
Foto: Aleksandar Jovanović

na ivici haosa

NEVLADINE ORGANIZACIJE UPOZORAVAJU: Velike tenzije u Sandžaku pred izbore za Bošnjačko nacionalno veće

Politika -

NOVI SAD - Više od 20 nevladinih organizacija iz Srbije upozorilo je danas domaću i međunarodnu javnost da u Sandžaku, tokom predizborne kampanje za izbore za Bošnjačko nacionalno veće vlada atmosfera "straha i nasilja" koja, kako su naveli preti da eskalira i proizvede nesagledivo loše posledice po region i celu zemlju.

"Pojedinci su izloženi linču, građani su pod pritiskom, ucenjuju ih na razne načine. Izbori se pretvaraju u religijsku obavezu da se glasa za samo jednu listu", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.

foto: Dragan Kadić

Oni napominju da je situacija koja je zamalo prerasla u fizički okršaj desila 15. oktobra, kada su Zukorlićeve pristalice nasilno upale na zasedanje Skupštine grada Novog Pazara, da je izostala bilo kakva reakcija policije, a očevici tvrde da je od prvog poziva pa do dolaska policije proteklo čitavih pet sati.

"Atmosferu straha i nasilja u najvećem broju indukuju pristalice liste 'Matica bošnjačka', na čijem je čelu Muamer Zukorlić, iza koga, neprikriveno, stoji zvanični Beograd", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su saopštile da je dodatno uznemirenje i napetost medju građane unela informacija da međunarodni posmatrači neće pratiti izbore za Bošnjačko nacionalno veće.

"Tvrde i da se država Srbija otvoreno stavila na stranu liste ‘Matica bošnjačka’, i ne samo da žmuri već i podstiče različite vrste predizbornih manipulacija.

foto: Filip Plavčić

Nosilac liste Muamer Zukorlić apsolutno dominira na nacionalnim televizijama, pre svega na TV Pink i TV Happy, što je još jedan argument u prilog tezi da Zukorlić uživa potpunu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je "očigledno" da Beogradu odgovara "stanje haosa, politička i verska polarizacija" u Novom Pazaru i Sandžaku.

"Takođe, više je nego očigledno da se vladajući SNS priprema da preuzme kontrolu nad gotovo svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, posle izbora koji se održavaju 4. novembra. O tome svedoče vesti o brojnim sumnjivim radnjama, poput masovnog upisivanja nemanjinskog stanovništva u poseban birački spisak za izbore za nacionalne savete manjina", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, pored želje da se preuzme vlast i nad tim telima manjinskih autonomija, namera vlasti da zapravo "ućutkaju" nacionalne savete manjina i da brojne i realne probleme s kojima se nacionalne manjine u Srbiji suočavaju "gurnu pod tepih" i međunarodnoj zajednici, a naročito Evropskoj uniji, u redovnim izveštajima predstavi kao "nepostojeće".

foto: Dragan Kadić

"Zahtevamo od nadležnih državnih organa da obezbede mirno i regularno odvijanje izbora za BNV a od zvaničnog Beograda i SNS-a da odmah prestanu da se mešaju u izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, nasilno nameće građanima svoju volju i proizvodi ozbiljne krizne situacije", navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije su od međunarodnih organizacija zatražile da pažljivo posmatraju dešavanja u Sandžaku i da se aktivno i na terenu uključe u kontrolu predizbornog i izbornog procesa.

Saopštenje su potpisali Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Gradjanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Urban-In, Kulturni centar DamaD, Akademska inicijativa Forum 10, Vojvodjanski centar za ljudska prava, Centar za interkulturalnost, Zelena mreža Vojvodine.

Saopštenje su potpisali i Centar za regionalizam, Savez antifašista Vojvodine, Gradjanska akcija, Centar građanskih vrednosti, Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Negotin, Glas Šumadije, Centar za decu i mlade "Maštalište", Udruženje za nauku, kulturu i umetnost Bošnjaka "Divanhana".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track