VUČIĆ SE SASTAO SA BRAMERCOM: Razgovor o učinku Haškog tribunala, izgradnji institucija u Srbiji i daljoj saradnji
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Susret na Andrićevom vencu

VUČIĆ SE SASTAO SA BRAMERCOM: Razgovor o učinku Haškog tribunala, izgradnji institucija u Srbiji i daljoj saradnji

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc razgovarali su danas u Beogradu o predstojećem izveštaju tužioca za Savet bezbednosti UN, učinku Tužilaštva Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i pomoći u izgradnji institucija i prenošenju znanja srpskim pravosudnim organima, saopšteno je iz kabineta srpskog predsednika.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Bramerc je u razgovoru sa Vučićem izrazio nezadovoljstvo nedostatkom regionalne saradnje. Sagovornici su ocenili da je neophodno da posvete posebnu pažnju problemu nestalih Vučić je kazao da se saradnja Srbije sa Mehanizmom za međunarodne krivične tribunale odvija kontinuirano i na dobrom nivou, a da će Srbija uprkos neslaganju oko nekih pitanja nastaviti da jača saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je istakao da je naročito važno da dođe do napretka u saradnji po pitanju nestalih lica što bi dovelo do poboljšanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Kao deo podrške, koju kancelarija tužioca Mehanizma pruža Srbiji, Bramerc je rekao da će tokom marta 2019, u saradnji sa Pravosudnom akademijom, biti organizovana obuka za tužioce, koji postupaju u slučajevima ratnih zločina u cilju sticanja dodatnih znanja u ovoj oblasti.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je zahvalio na predlogu glavnog tužioca Bramerca da nadležne institucije u Srbiji učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track