IVICA DAČIĆ: Dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova
Foto: Dado Đilas

Albancima se toleriše neispunjavanje obaveza

IVICA DAČIĆ: Dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma i dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala već da bi se pokazalo i dokazalo kao država.

Poručuje da, dok je Rezolucija 1244 na snazi, nema nikakve vojske Kosova.

Dačić je za RTS rekao da je inicijativa za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje prištinske vlasti.

Podsetio je na saopštenje Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice EU, uz opasku da ona uvek priča sa stavom "koji osuđuje sve strane ili poziva sve strane", ali dodaje da je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo po ustavu.

foto: Jovan Sljepčević

"Ovo je suprotno ustavu. Prema tome, od toga nema ništa", rekao je Dačić.

Istice da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a "sada su ih malo pustili zbog unutrašnje političke scene".

Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

"I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreci o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo saraduje sa Interpolom preko Unmika.

"Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoce u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol", naveo je on.

Upitao je i šta će prištinskim vlastima vojska.

"Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na KiM Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova", naveo je Dačić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodaje i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.

"Šta ce visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu treba da ode", rekao je Dačić govoreci o zahtevu za povlačenje Unmika.

Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD nego iz Prištine.

"Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće", rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao i na incidente kada Srbi dodu na groblja svojih predaka na KiM i na stalne pretnje i zveckanje oružjem.

Ne tražimo pobedu nad Kosovom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da treba tražiti rešenje koje će prihvatiti i Srbi i Albanci, da Vlada Srbije "ne traži pobedu nad Kosovom" i da "Kosovo više nije čedo SAD".

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ocenio da treba tražiti rešenje koje će zadovoljiti obe strane, zato što "postoji mogućnost da Srbija ne dobije ništa, zbog 'blickriga' na Severu (Kosova i Metohije)".

"To bi značilo sukob sa KFOR-om i NATO-om, što bi značilo da Srbija može da pozove Rusiju da pomogne. To pitanje se ipak neće rešavati na bojnom polju", kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, SAD su promenile svoj stav time što su dozvolile da se o temi status Kosova i iznalaženje rešenja koje bi zadovoljilo obe strane "ponovo razgovara" stavom da Srbi i Albanci trebaju da se dogovore, pod uslovom da to ne izazove "probleme u regionu".

Dačić je izjavio i da je njegov plan da do nove godine broj država koje priznaju Kosovo kao nezavisnu državu padne ispod 100 kao i da Srbija u budućnosti "ne treba da donosi odluke emocionalno i da treba da primenjuje recipročne mere".

"Susedi Srbije su (povodom priznavanja Kosova) "podlegli pritisku Zapada... Irealna je situacija da smo mi priznali Makeodniju (pod njenim ustavnim imenom), a da su oni priznali Kosovo... U Crnoj Gori antisrpske političke stranke (Muslimana i Albanaca) prave većinu sa DPS-om Mila Đukanovića, koji onda posmatra Srbe kao remetilački faktor", rekao je Dačić i istakao da zbog toga srpske partije trebaju da uđu u vlast u Crnoj Gori.

Dačić je kazao da je vicekancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio da "oni (Slobodarska partija Austrije koju predvodi) neće glasati za Kosovo i da ne podržavaju formiranje Vojske Kosova", između ostalog i "zbog glasova Srba zahvaljujući kojima je pobedio".

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, koji je ranije izjavio da je njegova kosovka politika "doživela poraz", Dačić je rekao je da je Vučić tu prevashodno mislio na "poraz na unutrašnjem planu", odnosno da je on razočaran time što je "Srbija uzela na sebe rizik Briselskog dijaloga", a da ti napori nisu adekvatno ocenjeni u Briselu ili u zemlji.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track