Najnovije vesti

HRKALOVIĆ: Priština ne može da obezbedi Srbe na Kosovu, kako bi onda mogli da doprinesu u Interpolu
Foto: Zorana Jevtić

reakcija

HRKALOVIĆ: Priština ne može da obezbedi Srbe na Kosovu, kako bi onda mogli da doprinesu u Interpolu

Politika
17:55h

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović ocenila je danas da bi članstvo jednostrano proglašene države Kosovo u Interpolu bila pretnja po bezbednost, jer Priština, kako je rekla, nije u stanju da osigura ni minimum bezbednosti za Srbe koji žive na tom prostoru, pa se postavlja pitanje kako bi onda mogli da doprinese "svetskoj bezbednosti".

Hrkalović je danas na sastanku sa ambasadorom Španije u Srbiji Migelom Fuertesom, ambasadorom Indonezije Harijem Kanduom i ambasadorom Indije Subratom Batačardžijem kazala da bi eventualna odluka o prijemu Kosova u Interpol predstavljala presedan i politizaciju te medjunarodne policijske organizacije.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, ona je upozorila da bi takvom odlukom bila prekršena Rezolucija 1244 što bi imalo "nesagledive posledice po dijalog Beograda i Prištine".

Hrkalović je naglasila da bi ta odluka bila u suprotnosti sa pravilima i procedurama Interpola, narušila bi ekspertsku prirodu ove medjunarodne policijske organizacije i podsetila da samo članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, navodi se u sopštenju.

Kandu je rekao da Indonezija poštuje i podržava integritet i suverenitet država u skladu sa Poveljom UN i medjunarodnim pravom, a ; Batačardži da će stav Indije po tom pitanju biti u skladu sa medjunarodnim pravom.

Fuertes iz Španije je ocenio da je argumentacija Srbije po pitanju zahteva Prištine za prijem u Interpol opravdana, u skladu sa medjunarodnim pravom i pravilima Interpola, kao i da će Španija po tom pitanju ostati pri stavu sa prethodnog zasedanja Generalne skupštine u Pekingu, kada je zahtev za članstvo Kosova povučen.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...