DRECUN KRITIKUJE IZJAVU BAJERA DA SRBIJA TREBA DA PRIZNA KOSOVO: Nema on prava da nam to govori!
Foto: Zorana Jevtić

reakcija na izjavu nemačkog poslanika

DRECUN KRITIKUJE IZJAVU BAJERA DA SRBIJA TREBA DA PRIZNA KOSOVO: Nema on prava da nam to govori!

Politika -

Poziv nemačkog poslanika da Srbija prizna Kosovo je destabilizujući, zatvara vrata za bilo kakve razgovore i dogovore, a otvara put za stvaranje Velike Albanije, ocenio je danas šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun komentarišući izjavu poslanika Bundestaga Petera Bajera da je Kosovo faktički nezavisno i da Srbija treba da de jure prizna "suverenu državu Republiku Kosovo".

"Nema on prava da govori Srbiji da mi de jure priznamo Kosovo. To se nikada neće desiti dok je na vlasti Srpska napredna stranka s koalicionim partnerima", rekao je Drecun novinarima u Klubu poslanika, nakon što je Radna grupa na čijem je čelu predstavnicima ambasada i međunarodne zajednice predstavila dokaze da u arhivama Kfora, UNMIK-a, OEBS-a, Euleksa i Haškog tibunala postoje dokazi o zločinima na Kosovu i Metohij.

Peter Bajer
Peter Bajerfoto: Tanjug/Sava Radovanović

"Moji su se preci borili za Kosovo, a njegovi nisu, ubijali su ih", dodao je Drecun povodom te Bajerove izjave i njegove ocene da Srbija neće ući u Evropsku uniju bez priznanja Kosova.

Drecun je takođe, upitan da prokomentariše zabrinutost predsednika Srbije za situaciju na KiM, rekao da je ona posledica brojnih dešavanja, poput upada specijalaca sa dugim cevima na sever Kosova, ili pak insistiranju na formiranju vojske Kosova.

"Kada prevlada ekstremna politika koja se protivi dogovorima... kada se donose zakonske procedure da se formira nekakva vojska koja može samo da bude uprena protiv srpske zajednice... u takvim okolnostima ne možete reći da će se bezbednost srpskog naroda poboljšavati, ona će se pogoršavati", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, bezbednosna stiuacija biće sve teža što se manje bude dogovaralo i razgovoralo i biće je teško očuvati.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track