KO JE BIO BORISLAV PELEVIĆ: Poslanik i majstor borilačkih veština dva puta ranjavan na ratištu, ktitor jedne crkve i večni Arkanov prijatelj (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

burna biografija

KO JE BIO BORISLAV PELEVIĆ: Poslanik i majstor borilačkih veština dva puta ranjavan na ratištu, ktitor jedne crkve i večni Arkanov prijatelj (FOTO)

Politika -

Borislav Pelević bio je dobrovoljac u ratovima od 1991. do 1995. godine i komandant Srpske dobrovoljačke garde, koju je osnovao Željko Ražnatović Arkan. Njegovo i Arkanovo prijateljstvo krunisano je kasnije i kumstvom. Inače, Pelević je bio i doktor nauka ali se bavio i politikom, pa je tako postao i samostalni narodni poslanik.

Pelevićeva biografija je bila prilično burna, naročito u ratno vreme kada je dva puta ranjen na ratištu. Kasnije je odlikovan Srebrnom i Zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić". Iako je zbog učešća u Arkanovoj gardi imao problema i sa tužilaštvom, Pelević se nikada nije odrekao svog kuma.

To je izjavio i pre nekoliko godina Kuriru u svojoj brvnari na Tari. U kući je držao veliku Ražnatovićevu sliku.

"Nikad se neću odreći Arkana. Kuma se ne odričem, bez obzira na funkciju. Njegova slika će uvek biti u mojoj kući, brvnari, kabinetu, koji god da bude", rekao je tada Pelević.

Pelević na Arkanovom grobu
Pelević na Arkanovom grobufoto: Aleksandar Jovanović

Inače, Pelević je zajedno sa Arkanom ušao i u politiku. Ražnatović je u jesen 1993. godine osnovao Stranku srpskog jedinstva (SSJ), a nakon što je ubijen na čelo partije dolazi Pelević. Stranku je uz Pelevića vodio i Dragan Marković Palma, koji se odvojio 2003. godine i osnovao Jedinstvenu Srbiju.

SSJ je kasnije postao deo Srpske radikalne stranke, ali nakon sukoba u radikalima priklanja se 2008. godine taboru Tomislava Nikolića i Srpskoj naprednoj stranci.

Dve godine kasnije tim koji pomaže odbranu Vojislava Šešelja podnosi Tužilaštvu za ratne zločine Srbije krivičnu prijavu protiv njega za zločine u Zvorniku 1992. ali su te optužbe odbačene. Pelević je uzvratio podnošenjem krivične prijave protiv tadašnjih funkcionera SRS Gordane Pop Lazić, Marine Raguš i Petra Jojića jer su ga lažno optužili za ratni zločin.

Pelević u parlamentu
Pelević u parlamentufoto: Zorana Jevtić

Iako je imao visoku funkciju u SNS-u, Pelević je napustio i naprednjake 2012. godine iz "političkih i ličnih razloga". Naime, bio je nezadovoljan nekim kadrovskim rešenjima u Vladi Srbije, odnosom prema KiM ali i zbog prijema u stranku bivšeg funkcionera SRS Aleksandra Martinovića. Kako je Pelević tada objasnio, Martinović ga je optuživao za ubistvo 500 civila u ratu u BiH.

Ono što je manje poznato iz njegove biografije je da je podigao crkvu posvećenu Svetom caru Lazaru na Tari, u selu Zaovine. Kako je tada pričao Kuriru, to je uradio na molbu meštana a čak je i digao kredit od 30.000 evra.

Pelević je bio doktor nauka iz oblasti sportskog menadžmenta i profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na predmetima Menadžment sportskih takmičenja i Uvod u menadžment.

Zanimljivo je da je diplomirao borilačke sportove u Parizu a bio je nosilac Srebrne rukavice, najvišeg zvanja u savate boksu. Takođe, bio je majstor karatea - crni pojas 4. dan.

Voleo borilačke veštine...
Voleo borilačke veštine...foto: Damir Dervišagić

Pelević je jako voleo borilačke veštine, pa je osnovao i prvi kik-boks klub u Srbiji a bio je predsednik Svetske kik-boks federacije WAKO i Predsednik sudijske komisije Svetske federacije.

Obavljao je visoke funkcije i u Jugoslovenskom olimpijskom komitetu, Sportskom savezu Srbije, Kik-boks savezu Jugoslavije (YUKICK) i Kik-boks savezu Srbije. Bio je predsednik kik-boks kluba "Crvena zvezda-Delije".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track