IZNENAĐUJUĆA PORUKA MOSKVE: Ako Srbija kaže da Kosovo treba da bude član UN, mi ćemo možda razmisliti o promeni pristupa
Foto: Beta/Miloš Miškov

promena stava?

IZNENAĐUJUĆA PORUKA MOSKVE: Ako Srbija kaže da Kosovo treba da bude član UN, mi ćemo možda razmisliti o promeni pristupa

Politika -

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da Rusija štiti interese Srbije jer su Srbi njeni saveznici, a Srbija kaže da samoproglašeno Kosovo i Metohija ne može da bude članica UN.

"Ako Srbija sutra kaže da Kosovo treba da bude članica UN, onda će Rusija doneti možda drugačiju odluku. Naš stav po pitanju Kosova uglavnom zavisi od stava Beograda. Ako se Beograd bude menjao i mi ćemo možda razmisliti o promeni našeg pristupa", izjavio je Puškov za "Sputnjik".

On je napomenuo da Moskva u ovom trenutku ne vidi mogućnost da samoproglašeno Kosovo i Metohija bude primljeno u UN, niti mogućnost da ga Rusija prizna.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Ako neko koristi Kosovo za nered i nemir na Balkanu, onda to svakako nije Rusija", rekao je Puškov, koji je šef privremene komisije za medije gornjeg doma ruskog parlamenta.

Puškov je ocenio da Rusija smeta SAD u nameri da uspostave unipolarni svijet u kome bi o svemu odlučivale, što bi rado učinile i u Srbiji, ali im ne uspeva.

On je istakao da bi SAD htele da imaju svoje pulene svuda na vlasti - u Ukrajini, Gruziji, Siriji i da Vašington proglašava Moskvu neprijateljem u celoj Evropi zato što joj smeta, iako Rusija nije pretnja ni za jednu zemlju EU.

Povodom izjava da Rusija koristi pitanje samoproglašenog Kosova da bi držala Srbiju "na uzici", Puškov je naveo da ne vidi kako Rusija može da koristi to pitanje kada ona sa Prištinom nema nikakve veze.

"Kosovo je država pod navodnicima, klijent SAD i nekih evropskih zemalja. Kako onda mi možemo da koristimo problem Kosova?", upitao je Puškov.

foto: Beta/Miloš Miškov

On je rekao da Rusija nije protiv ulaska Srbije u EU, ali da ne bi želela da to članstvo dovede do pogoršanja odnosa između Beograda i Moskve.

"Nisam čuo izjavu nijednog ruskog rukovodioca u kojoj se pominje da je Rusija protiv ulaska Srbije u EU. Smatramo da je to stvar Srbije", naglasio je Puškov, dodajući da lično ne veruje da će Srbiju u dogledno vreme primiti u EU i da Unija mora da vidi hoće li postojati u sadašnjem vidu.

(Kurir.rs/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track