VUČIĆ ZA BLUMBERG: Rešenje problema između Srba i Albanaca promeniće region
Foto: Marina Lopičić

reakcija

VUČIĆ ZA BLUMBERG: Rešenje problema između Srba i Albanaca promeniće region

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešen je da ostane zapisan u istoriji kao čovek koji je pomirio etničke i teritorijalne razlike u regionu koji je sinonim za rat, piše agencija Blumberg koja je danas objavila intervju sa srpskim predsednikom. Nazivajuči Vučića "najvećim ruskim saveznikom na Balkanu", Blumberg piše da je Srbija svoju budućnost vezala za članstvo u EU i da predsednik Srbije kaže da nemačka kancelarka zaslužuje lojalnost. U intervju objavljenom pod naslovom "Kad Merkel govori, stari ruski saveznik sluša", Vučić je rekao da neće da naljuti nemačku kancelarku Angelu Merkel koliko god to nekad bilo teško.

"Moramo da pokažemo fer ponašanje i lojalnost", rekao je i dodao da razgovor sa Merkel nije "lak razgovor" ali da "nikada neće reći nešto protiv nje".

Blumberg navodi da šargarepa članstva Srbije u EU uz rusku zainteresovanost da zadrži uticaj u tom regionu stavljaju na probu tradicionalne veze na Balkanu. Vučić je u centru tog natezanja između Istoka i Zapada i ključ za to šta će se desiti u skoroj budućnosti, uz upozorenja EU i Nemačke o potencijalno eksplozivnim posledicama ukoliko vođe regiona ne budu uključeni, piše Blumberg.

Agencija navodi da Vučić treba da se pomiri s Kosovom, državom većinski naseljenom Albancima koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, deset godina od kad su NATO snage isterale srpske vojnike sa njene teritorije. To je preduslov za Srbiju da se pridruži EU, uz reformu sudstva i borbu protiv korupcije, dodaje agencija. Izgledalo je da su letos Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači bili blizu sporazuma, ali je samo pomen da bi sporazum mogao da uključi razmenu teritorija u regionu, gde su se dogodili najteži sukobi u Evropi od Drugog svetskog rata, izazvao otpor međunarodne zajednice i oživeo strahove od novog sukoba u tom nestabilnom području, navodi Blumberg i dodaje da je vlada Angele Merkel taj predlog uporedila s otvaranjem Pandorine kutije.

S druge strane, SAD pod predsednikom Donaldom Trampom izgledaju spremnije da promene sporazume koje su izdejstvovale, navodi Blumberg ukazujući da je Vučić rekao da je Vašington promenio svoj stav prema Beogradu.

"Američka administracija otvorenija je da sasluša i našu stranu", rekao je Vučić, navodeći da su ranije zvaničnici govorili Srbiji da treba da prizna Kosovo, a da sada Srbija "može da razgovara o nečemu s Amerikancima. To je promena. Oni su otvorili vrata i to je dobro".

I mada su pregovori s Kosovom u zastoju, Vučić očekuje da će se ponovo sastati s Tačijem u Briselu ove godine, piše agencija ukazujući da prilikom boravka u Briselu u septembru njih dvojica nisu uspeli ni da sednu za isti sto. Blumberg podseća da je Srbija više puta ponovila da neće potpuno priznati Kosovo.

Vučić i Tači takođe su suočeni s protivljenjem kod kuće, navodi Blumberg. Premijer Kosova više puta je upozorio da bi davanje dela teritorije moglo ponovo da izazove rat. Vučić, nekadašnji ministar informisanja za vreme režima Slobodana Miloševića, ima politički mandat pošto je postao predsednik posle tri godine na čelu vlade i ima podršku sadašnje premijerke ali priznavanje Kosova nosi rizike među glasačima, nekim članovima kabineta i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ima jake veze s Rusijom, piše Blumberg.

"Neki ljudi me ne vole zbog moje prošlosti, neki me mrze iz nekih iracionalnih razloga, neki me mrze iz racionalnih razloga", rekao je Vučić u razgovoru za Blumberg. Ipak "rešenje problema između Srba i Albanaca nešto je što će u potpunosti promeniti ovaj region... Naš region će biti mašina rasta za celu EU i nije važno da li će biti deo EU ili na njenom ulazu", rekao je Vučić.

On je odbio da izloži bilo kakve detalje o sadržaju nekog potencijalnog dogovora, mada je priznao da će to biti težak kompromis.

"Učiniću sve da dođem bliže rešenju jer je to nešto što će spasiti Srbiju u budućnosti, spasiti mnoge živote", rekao je Vučić.

On je rekao da iako građani postaju sve skeptičniji oko toga da će Srbija ikad postati članica EU, to je jedini put napred, i to znači da on sluša Angelu Merkel.

"Ja sam čak to danas rekao Rusiji. Mi hoćemo da pripadamo toj vrsti društva", rekao je Vučić.

Blumberg navodi i da Srbija u kulturnom i verskom smislu tradicionalno čini deo ruske sfere iako je EU daleko najveći investitor u zemlji od sedam miliona stanovnika. Rusija i Kina koje su stale na stranu Srbije u njenom odbijanju da prizna Kosovo sada javno obećavaju da će podržati svaki dogovor koji Srbija prihvati.

Ipak, navodi Blumberg, Rusija zazire od podržavanja nekog sporazuma koji bi mogao da ubrza članstvo Srbije u EU i dalje smanji njen inače sve manji uticaj na Balkanu dok bi Kina mogla više to da podržava jer vidi investicije u regionu kao način za ulazak u Evropu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja