NEMAČKI POSLANIK UZNEMIRIO MINISTRE: Jadranka i Dačić u klinču zbog Kosova i EU
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

sukob

NEMAČKI POSLANIK UZNEMIRIO MINISTRE: Jadranka i Dačić u klinču zbog Kosova i EU

Politika -

Šef diplomatije kaže da ne da obraz Srbije za šargarepu Brisela. Ministarka poručuje da evrointegracije ostaju prioritet

Oštra poruka nemačkog poslanika Petera Bajera da Srbija ne može da uđe u EU dok ne prizna nezavisno Kosovo izazvala je potrese unutar Vlade. Zbog Bajera se očigledno najviše naljutio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je upozorio da Srbija neće po svaku cenu u evropsku porodicu sa sedištem u Briselu.

- Srbija neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe. To što je rekao svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Angele Merkel. Ali, ako bi to zaista bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces ako se unapred zna ishod - izjavio je Dačić.

S druge strane, ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović nema dilemu i naglašava da Srbija čvrsto ostaje na evropskom putu.

- Poznati su stavovi država koje su priznale tzv. nezavisno Kosovo, ali ne znam kako to svi gube iz vida činjenicu da pet država članica EU nisu priznale nezavisno Kosovo. Pa je l' one treba da budu po toj logici izbačene iz EU? Pojednostavljeno je to gledanje, i mislim da je to nesrećna formulacija - izjavila je ona za Kurir.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka podseća da je i sama razgovarala s Bajerom i napominje da je bio veoma zainteresovan za stavove Srbije i da je pažljivo je slušao o našoj poziciji.

- Briselski sporazum je i potpisan zato što je bilo jasno da Srbija neće samo priznati stanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, već da se mora doći do nekih novih aranžmana i rešenja u kojim bi obe strane nešto dobile i nešto izgubile. Evropski put Srbije nastavljamo, to je put reformi i napretka, razvoja i korišćenja fondova, više šansi za mlade, nove investicije, a na odgovoran i državnički način predsednik Vučić i Vlada će nastaviti aktivnu diplomatiju za rešenje kosovskog pitanja koje neće biti u potpunosti negativno po naše legitimne interese i bićemo odgovorno uporni u tome - rekla je ministarka Joksimović.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je Bajer poslanik, kao i bilo koji drugi, da ga ne potcenjuje niti ga precenjuje.

Dragomir Anđelković

Da se zna šta je državna politika Srbije

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je normalno da političari na vlasti imaju različite stavove, ali da je važno da se u svakom trenutku zna šta je državna politika Srbije.

foto: Fonet

- Dačićev stav je ispravan, Srbija ne sme da zauzme takvu poziciju da drugi misle da smo zbog EU spremni da kapituliramo. Svakako da treba pregovarati, ali ne treba se unapred obavezati na gubitničku poziciju jer nam neko nudi Brisel kao nagradu. Neizvesno je da će išta biti od EU, a i da je izvesno, to nije kompenzacija za odricanje od nacionalnih interesa. Kao što je rekla premijerka, normalno je da parlamentarci imaju različite stavove, normalno je da političari koji su na vlasti imaju različite stavove, ali ipak zna se šta je državna politika Srbije, a to je ono što je rekao Dačić, odbrana teritorijalnog integriteta - navodi Anđelković.

I. K. - K. B./ Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track