Najnovije vesti

DAČIĆ: Kina se bori za povratak rasprave o Kosovu i Metohiji u Savet bezbednosti UN

Ministar diplomatije o predstojećoj sednici u Njujorku

DAČIĆ: Kina se bori za povratak rasprave o Kosovu i Metohiji u Savet bezbednosti UN

Politika

Dnevni red još nije usvojen, tek se pričalo o preliminarnom, ali su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska odmah usprotivile stavljanju izveštaja generalnog sekretara o situaciji na Kosovu na agendu Saveta bezbednosti. Ovih dana odlučivaće se o tome. Kina će svakako predložiti tu tačku

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je "u punom jeku diplomatska bitka Pekinga da se Kosovo i Metohija u novembru ponovo nađe na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je pre tri meseca voljom Velike Britanije odatle skinuto".

 

"Velike su šanse, ali još ništa nije gotovo", rekao je Dačić, koji se nalazi u španskom gradu Malagi na Mediteranskoj konferenciji OEBS.

 

On je objasnio da je "ovih dana na Ist riveru u toku dogovor članica Saveta bezbednosti o tačkama dnevnog reda naredne sednice ovog tela UN, koja bi trebalo da bude održana početkom sledećeg meseca".

 

foto: Dado Đilas

"Dnevni red još nije usvojen, tek se pričalo o preliminarnom, ali su se Velika Britanija, SAD, Francuska i Švedska odmah usprotivile stavljanju izveštaja generalnog sekretara o situaciji na Kosovu na agendu Saveta bezbednosti. Ovih dana odlučivaće se o tome. Kina će svakako predložiti tu tačku", naveo je Dačić.

 

Iako se neka stalna članica ne slaže sa predlogom predsedavajućeg Savetu bezbednosti, što će u novembru postati Kina, ta članica nema mogućnost da na to uloži veto, ali bi presedan u UN bio kada bi se ovog puta glasalo o tačkama dnevnog reda.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...