Najnovije vesti

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA ZA KURIR: Biću ministar u novoj vladi! Lider JS otkrio koju bi fotelju odbio, ali i da li se ikada svađao sa Dačićem!
Foto: Dragana Udovičić

INTERVJU NEDELJE

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA ZA KURIR: Biću ministar u novoj vladi! Lider JS otkrio koju bi fotelju odbio, ali i da li se ikada svađao sa Dačićem!

Politika

Ako posle narednih izbora, redovnih ili vanrednih, stigne ponuda, prihvatiću da budem ministar. Nisam političar opšte prakse, ali se razumem u sve. Ipak, ne želim resor gde je specijalnost struka tipa ministar zdravlja

Lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma kaže da je spreman za vanredne parlamentarne izbore ako tako odluči SNS s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu. Priznaje da bi u novoj raspodeli karata, posle izbora bili oni redovni ili prevremeni, prihvatio da se „preseli“ u Nemanjinu 11. Marković priča o tome da li će koalicija sa SPS opstati, zašto se ne nada skorom razrešenju kosovskog čvora i zašto ne misli da je pogrešio kad nije podržao izbor Ane Brnabić za premijera, iako, kako kaže, ne mrzi homoseksualce...

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora. Ima li razloga za prevremene izbore? - Mojoj koaliciji SPS-JS ne bi bilo prvi put da ide na vanredne izbore. Mi smo uvek spremni. Mi ne vodimo kampanje samo kad se raspišu izbori, mi se borimo od dana kad se završe izbori da realizujemo ono što smo obećali. Međutim, očigledno, ova opozicija je kao neko ko navodno traži posao, a koristi socijalnu pomoć, pa moli boga da ga ne nađe. Ako opozicija želi prevremene izbore i predsednik Vučić i SNS odluče da se ti izbori raspišu, mi ćemo to da podržimo.

Da li bi prevremeni izbori bilo šta promenili? - Da, jer bi se neke opozicione partije ugasile kao čučka lampa kad nestane gas, što bismo rekli mi Pomoravci.

foto: Damir Dervišagić

Šef socijalista Ivica Dačić se pohvalio da je koalicija SPS-JS najdugovečnija, trajete 10 godina. Možete li da garantujete da ćete opstati i posle narednih izbora? - Imajući u vidu dobru saradnju od 2008, da se nikad nismo posvađali Ivica i ja, niti naše partije, ne vidim zašto ne bismo imali zajedničku saradnju još 10 godina. To što mi dosad nismo tražili ministarska mesta ne znači da smo ljubomorni na SPS i Dačića što oni imaju ministre. Posle sledećih izbora možda se desi da i JS ima nekog ministra.

Pa vi onda jedva čekate nove izbore? - Ne, ne. Nebitno je meni, nemam ja te ambicije da budem ministar. Ali ako bude ponuda da mi činimo vladu, razmislićemo da JS ima nekog ministra. Ministarska funkcija je nebitna za mene. Ja sam sve titule dobio, od toga da sam 1995. bio menadžer Jugoslavije, preko priznanja Najevropljanin, počasni konzul Grčke, počasni senator Senata privrednika Austrije, do priznanja SPC - ordena Svetog Simeona pre pet godina i ordena Svetog Save prvog stepena pre dve godine, koji mi je dodelio patrijarh Irinej. Tako da ja nisam željan ni priznanja, ni kancelarija, niti službenog automobila da me voza.

foto: Dragana Udovičić

Ko bi drugi iz JS, sem vas, mogao u vladu? - Odbio sam ranije Vučićevu ponudu za ministarsku funkciju. Ali šta je poenta? Pokazao sam da mi ne treba funkcija da bih radio za Srbiju. U Turskoj sam bio primljen na najvišem nivou, u Austriji imam saradnju već 10 godina sa Slobodarskom partijom Hans-Kristijana Štrahea, koji je vicekancelar i ima još šest ministara u vladi... Siguran sam da su moji odlasci u Bugarsku, Grčku i, naročito, Rusiju nešto doprineli Srbiji. Oni znaju da nemam visoku državnu funkciju, ali očigledno su im njihove službe, ambasade u Srbiji, dale informaciju da sam ja veoma visoko rangiran po popularnosti u anketama.

Dakle, ako stigne ponuda, dolazite u Nemanjinu 11. Na čelo kog ministarstva? - Ne razmišljam u tom smeru. Ako trebam toj novoj vladi, prihvatiću da budem ministar. Želim kriterijum - gde si ti, prijatelju, bio poslednjih 15 godina i šta si radio? Jesi imao trafiku, jesi bio u školi ložač, direktor... Kakvi su vam rezultati? Pazite, niko od političara ne može da dobije glasova koliko ja dobijem u selu gde sam rođen - 2.000 birača, izađe 90 odsto na izbore i ja dobijem 90-95 odsto glasova. To nigde u Srbiji ne postoji. Teško je u selu gde ste rođeni, a ekonomski se razlikujete od većine, da vas prizna narod.

Ne biste valjda na čelo zdravstva, finansija...? - Ne, ne želim nešto gde je specijalnost struka, tipa ministar zdravlja. Nisam ja političar opšte prakse u tom smeru.

Privreda? - Neću da licitiram. Ako budem potreban, tu sam. Šta god sam radio u životu, imao sam visok rezultat - u sportu, privredi, poljoprivredi, humanost, borba protiv bele kuge... Nisam političar opšte prakse, ali se razumem u sve. Jedini sam političar u Srbiji koji nije promenio broj mobilnog telefona od kada ga je kupio. Šta to znači? Dostupan sam građanin. Jedini sam političar koji ide na more gde i običan narod, u Paraliju, a ne na egzotična ostrva.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Niste podržali izbor Ane Brnabić za premijerku. Kako posle nešto manje od godinu i po dana ocenjujete njen rad kao predsednice Vlade? Mislite li da ste pogrešili što je niste podržali? - Moje i mišljenje JS nije se promenilo. Dva muškarca da rode dete ne mogu, dve žene da rode dete ne mogu, usvajanje dece dva muškarca ili dve žene nikad nećemo da podržimo. Ne mogu da podržim u Skupštini nijedan zakon u tom smeru, niti gej paradu. To nije ideologija, to je patriotsko-porodično-roditeljsko ubeđenje.

Na stranu seksualna orijentacija. Kako ocenjujete njen rad kao premijerke? - Uopšte se ne bavim radom premijerke. Vlada je kolektivni organ. Cenim Vučićev rad. Vučić daje ideje, obezbeđuje sredstva, pravi međunarodne kontakte, zahvaljujući njemu ugled Srbije je poboljšan.

Brnabićeva je, pre dve godine, tada kao ministarka, otkrila da ste je zvali na bunga-bunga žurke. Da li je prihvatila poziv? - Ja sam se tada šalio. Ja tu ženu ne mrzim, kao što ne mrzim nijednog homoseksualca. Ona je tu šalu shvatila ozbiljno.

foto: Zorana Jevtić

Kako vidite rešenje problema Kosova? - Onako kako to rade Vučić i Dačić. Sve smo probali, ali važno je da ne želimo da damo sve, a ništa da ne dobijemo. Jesmo za kompromisno rešenje, ali ne da se prizna nezavisnost KiM. Imamo problem s nekoliko država iz EU i jednom svetskom silom, koje su napravile Briselski sporazum i naterale nas da potpišemo. I sad Albanci neće da formiraju ZSO, kažu da je to protivno ustavu. Pa znali su to i pre nego su potpisali. Sad hoće i vojsku da formiraju.

Verujete li da će se rešenje kosovskog čvora postići u skorije vreme? - Nisam neki optimista. Kad bi sada pitali Vučića i Dačića „šta“, ni oni ne znaju više šta zato što su prevareni. Čekamo neko vreme da ta međunarodna zajednica jednom shvati da je Srbija ispunila sve međunarodne obaveze i da kaže kosovskim Albancima da moraju da poštuju i ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu. Srbija treba da shvati da se globalna politika ne menja personalnom promenom vlasti u velikim zemljama. Ostala je spoljna politika SAD ista iako je Donald Tramp obećavao nešto drugo. Imate rivalstvo između francuskog predsednika Makrona i nemačke kancelarke Merkel, a Srbija je opet tu kao mali miš koji se valja između dva slona, pa vi vidite kako mi tu možemo da preživimo.

Kosovo je usvojilo zakon kojim započinje formiranje vojske. Da li je to pretnja po bezbednost celog regiona? - To nije dozvoljeno ni po Rezoluciji 1244, ali, eto, Amerikanci kažu da to mogu kosovski Albanci da urade. Time će Srbi na KiM biti ugroženi. Po Rezoluciji 1244 vojska ne može da dođe na sever KiM. Tamo su Kfor i Unmik.

Tužiti NATO NISU BACALI PRINCES KROFNE, VEĆ BOMBE

Albanci očekuju prijem u Interpol. Verujete li da će biti uspešni napori srpskog državnog vrha da to spreče? - Ako se to dogodi, biće na spisku više hiljada Srba na Interpolovim međunarodnim poternicama. Gde god krenu da pređu granicu, biće uhapšeni. I to Srbi koji su bili žrtve. Da li ima većeg ratnog zločinca od NATO agresora?! To su najveći ratni zločinci svih vremena. Pa, jesu li oni iz aviona bacali banane i princes krofne? Ne, nego bombe i rušili su civilne objekte i ubijali civile. Znate li vi da sada svaka peta žena ne može da rodi dete, a svaka četvrta ne može do kraja da iznese trudnoću. Zbog bombi od osiromašenog uranijuma koje su bacane na Srbiju. Ako su italijanski vojnici tužili NATO, zašto mi to da ne radimo.  

U maju je osnovana Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja u Srbiji? - Smeta mi što ta naša komisija ima dve godine da ispita i napravi zapisnik šta je NATO uradio. Dovoljno im je tri meseca. Ceo svet zna šta su agresori uradili. Ti NATO zločinci su izvršili genocid. Genocid je kad se ubijaju civili i ruše civilni objekti. Saradnja s NATO da, ali to nikad ne smemo da zaboravimo.

Borba protiv bele kuge MOTIVACIJA U KEŠU

Hvalite se da ste uspešni u borbi protiv bele kuge. - U Jagodini svake godine imamo više đaka prvaka nego prethodne godine. Prvi smo, još pre sedam godina, uveli da porodice koje imaju treće, četvrto dete - da ta deca do 18. godine dobijaju mesečno 200 evra. Već dve godine je na snazi - ako neko ima preko 38 godina, a uđe u brak, dobije 3.000 evra u kešu.

Misija TRAKTORI I IZVOZ  

Založili ste se za vraćanje proizvodnje i izvoza traktora, pod sloganom „kupujmo naše traktore i naše poljoprivredne proizvode“. Stručnjaci su to ocenili kao nemoguću misiju. - Nije nemoguća misija. Doveo sam sam 12 fabrika u Jagodinu, devet radi. Zašto da kupujemo traktore koji se proizvode u drugim zemljama?!

Kurir.rs/Razgovarala Biljana Bojić Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...