ANTISRPSTVO U KOMŠILUKU Dačić: Crnogorcima i Hrvatima smeta jaka Srbija
Foto: Zorana Jevtić

Srbi u susednim zemljama pod pojačanim pritiskom

ANTISRPSTVO U KOMŠILUKU Dačić: Crnogorcima i Hrvatima smeta jaka Srbija

Politika -

Naša liderska pozicija u regionu je razlog što se u Hrvatskoj povampirilo ustaštvo, a u Crnoj Gori probudilo potiranje Srba i Srbije, smatra šef diplomatije

Spisak problema s kojima se Srbi u najbližem okruženju svakodnevno suočavaju od njihovih života pravi košmare, a od njih građane drugog reda.

Novi talas antisrpskog raspoloženja ponovo je zapljusnuo iz Crne Gore i Hrvatske. Ako se očekivalo da se situacija poboljša s jačanjem pozicije Srbije u regionu, dogodilo se sasvim suprotno. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je baš to razlog "hrvatskog povampirenog ustaštva i crnogorskog potiranja Srba i Srbije".

- Izgleda da nikome ne odgovara da Srbija bude jaka. To im je pogrešna politika. Srbija se raduje uspehu svakog od njih i samo tako možemo da budemo jači i svi mi zajedno kao region. Ali to je stara politika prema Srbiji još iz vremena Habzburške monarhije, jer je jaka Srbija bila privlačna za sve južnoslovenske narode i time predstavljala opasnost za opstanak Austrougarske - komentariše Dačić i napominje da komšije gaze Srbe i Srbiju baš u krucijalnom trenutku kada se ona bori za svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

foto: Fonet

Osim direktnih provokacija koje se tiču promocije knjige i filma o Jasenovcu na HRT i zabrane obeležavanja 100-godišnjice oslobođenja i ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, predsednik Aleksandar Vučić je primetio da poslednjih dana bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir ukazuje na "narastajuću snagu" Srbije i da to Hrvatska mora da uzme u obzir i da povede računa kako Srbija ne bi još više ojačala.

- Mi gledamo da nikoga ne uvredimo i da se ne mešamo u unutrašnje stvari, ali moram da priznam da ne razumem odluku da vi zabranjujete ljudima da misle i da imaju drugačiji pogled na prošlost... Zašto neko želi da od Srba pravi nekakav bauk i problem i sprečava da slave ono što misle da je dobro da bude slavljeno - ocenio je Vučić povodom događaja u Crnoj Gori, a na skandal na hrvatskoj nacionalnoj televiziji je rekao da je počastvovan što je u društvu Aleksandra Karađorđevića. Naime, likovi ovih državnika su prikazani na ilustraciji za film "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018".

- Srbija će uvek poštovati tuđe žrtve, ali neće dozvoliti da neko unižava Srbiju i ne poštuje njene žrtve. Žao mi je ljudi koji svoju slavu pokušavaju da steknu na kriminalizaciji i negaciji strašnih zločina nad Srbima, pre svega u Drugom svetskom ratu - naglasio je predsednik Srbije.

foto: AP

Glavni akteri u pomenutim zemljama kao da su se potrudili da pojačaju ove skandale. Tako je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bezuspešno pokušala da se opravda zbog svoje sramne izjave da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav koji je kompromitovan za vreme ustaških dana, a premijer Crne Gore Duško Marković umešao se u inspekcijske poslove, pa je odlučio da pravoslavna crkva na Rumiji mora da bude srušena. Srpska narodna partija pozvala je vlast u Beogradu da odlučno stane u zaštitu srpskog naroda u Crnoj Gori i pošalje oštar demarš vladi Crne Gore.

Dejan Vuk Stanković

Dodvoravanje sponzorima nezavisnog Kosova

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković opisuje ovu situaciju kao dolivanje ulja na vatru, jer se napadi na Srbiju iz komšiluka događaju upravo u trenutku kada naša zemlja treba da reši najteže pitanje.

foto: Kurir

- To su pritisci na Srbiju, od kojih je onaj iz Crne Gore manje očekivan od onog iz Hrvatske, ali obe zemlje su priznale Kosovo. U Crnoj Gori, Hrvatskoj i u delu BiH postoji konstanta u antisrpskoj politici, a cilj njihovih političkih elita je da budu u istom stroju sa sponzorima kosovske nezavisnosti. Ovde nije reč o tome da je Srbija opsednuta svojim susedima, već o brutalnim napadima na državu Srbiju u želji da joj se suzi manevarski prostor - smatra naš sagovornik.

Aleksandar Vulin

Delili smo hleb, a sad tvrde da smo okupatori

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da srpska vojska u Prvom svetskom ratu nije bila okupatorska u Crnoj Gori.

foto: Kurir

- Teško je poverovati da ima neko ko tvrdi da je srpska vojska bila okupatorska, a astrougarska je, onda, bila oslobodilačka. Ako srpska vojska nija oslobodila Crnu Goru od Austrougara, onda su oni bili oslobodioci, a Srbi su bili okupatori. Teško je objasniti da postoje političari u našem okruženju, političari s kojima smo do juče delili isti hleb i imali isti pasoš i isto ime države, političari koji su odlučivali u Beogradu i o Beogradu, da sada tako ružno govore o Srbiji i srpskom narodu, srpskom narodu koji čini trećinu u Crnoj Gori - poručio je Vulin.

On smatra da Hrvati stalno pokušavaju da pronađu opravdanje za "Oluju" i NDH:

- Da prestanu da raspravljaju o brojkama, da li je bilo 700.000 ili 70.000. Da je bilo 700 ubijenih u Jasenovcu, neko je morao da izađe i da se izvini u ime hrvatskog naroda.

Problemi Srba u susedstvu

HRVATSKA

- promocija ustaštva uz podršku države - nasilno proterivanje ćirilice iz upotrebe - diskriminacija u zapošljavanju - Srbima se smanjuje zastupljenost u Saboru - nerešena pitanja nestalih i ubijenih - povraćaj imovine Srba otete tokom rata

Brojčano stanje Srba 1991 - 581.663 (12,2 odsto) 2001 - 201.631 Srba (4,54 odsto) 2011 - 186.633 (4,36 odsto)

CRNA GORA

- mnoga prava uslovljena promenom nacionalnog identiteta - državne institucije su mahom zatvorene za Srbe - ćirilica nema status ravnopravnog pisma - srpski jezik se tretira kao jezik drugog reda - Srpska pravoslavna crkva trpi pritiske i napade na svoju imovinu

Brojčano stanje Srba 1991 - 57.453 (9,34 odsto) 2003 - 198.414 (31,99 odsto) 2011 - 178.110 (28,73 odsto)

BOSNA I HERCEGOVINA

- diskriminacija Srba prilikom zapošljavanja u javnom sektoru - kršenje prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma - potpuna diskriminacija opština sa srpskom većinom u raspodeli budžetskih sredstava - opstrukcija u ostvarivanju imovinskih i stečenih prava - komplikovana procedura za obnovu porušenih kuća i kulturnog nasleđa Srba - povratak Srba potpuno stao nakon 2008.

Brojčano stanje Srba 1991 - 1.366.104 (31,21 odsto) 2013 - 1.086.733 (30,8 odsto)

I. K/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track