ZUKORLIĆU SU SPORNI NJEGOŠ I DANILO KIŠ: Gorski vijenac i Peščanik uvredljivi za islam, ja to kao musliman ne mogu da prihvatim
Foto: Filip Plavčić

traži da se o tome razgovara

ZUKORLIĆU SU SPORNI NJEGOŠ I DANILO KIŠ: Gorski vijenac i Peščanik uvredljivi za islam, ja to kao musliman ne mogu da prihvatim

Politika -

"Nema nikakve sumnje da u oba dela, i u “Gorskom vijencu” Petra II Petrovića Njegoša i “Peščaniku” Danila Kiša, postoje uvredljive formulacije na islam i muslimane, kazao je Muamer Zukorlić, narodni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja, odgovarajući na pitanje oko zabrane pomenuta dva dela koje traži Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

“Ja nemam informaciju, da je zvanično BNV tražilo, već da je to pokrenuto od strane drugih organizacija. Definitivno i tu i svaku drugu temu treba posmatrati u duhu politike pravde i pomirenja“, rekao je Zukorlić.

foto: Filip Plavčić

Prema njegovim rečima, politika pravde podrazumeva da “rasterećeno i argumentovano razgovaramo o svemu“.

“Da probleme ne guramo pod tepih i da se odmah ne postavljamo antagonistički i da je uvek naše pravo, ovo vaše krivo. Nažalost, ističe da sve što se dešavalo na Balkanu je produkt toga, gde se u nekakvim polemikama na osnovu nacionalnih razlika ne ostavlja prostor da se objektivno sagleda jedno pitanje i jedna tema. Već ako nešto dolazi sa srpske strane, ja kao Bošnjak treba apriori budem protiv i obrnuto“, naglašava Zukorlić.

Njegova politika, dodaje, potencira na tome da “pravedno i pravično postavimo svaku temu, makar na njoj ostali godinama, ali da dopustimo da razgovaramo argumentovano i teme tretiramo istinoljubivo i pravično“.

“Temelj je pravda, a put treba da bude pomirenje. Na tom putu pomirenja, mi moramo izgraditi jedan drugi oblik dijaloga. Paziti, kako se obraćamo drugom. Ne koristiti reči koje vređaju, izazivaju, ismejavaju, koje negiraju“, kazao je Zukorlić.

U tom kontekstu, kako kaže, treba posmatratiti ovu temu, koja je otvorena za književna dela Njegoša i Kiša.

foto: Youtube/Printscreen

“Nema nikakve sumnje da u oba dela postoje uvredljive formulacije na islam i muslimane. Ja kao musliman se sa tim nikako ne mogu saglasiti. Zato potenciram na objektivnom posmatranju, ali kažem – bez čemera i frustracije, jer se na njima rađa mržnja. To je moj kontekst, i na taj način bih se lično postavio“, naglašava Zukorlić.

Ali, dodaje, pored ličnog stava, mora da ima i službeni stav, “jer predvodim jednu stranku, predstavljam građane na razne načine“.

“Zato pored ličnog stava moram da imam kapacitet prezentacije tog stava, odnosno posmatranja na jednu temu i principijelno, ali i na način koji to neće biti neki naš novi kamen spoticanja, već nešto što može biti konstruktivno u pogledu razvoja naših budućih odnosa“, rekao je za Zukorlić.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track