KONAČNA OFANZIVA U PARIZU: Najmoćniji lideri sveta za 10 dana rešavaju pitanje Kosova?!
Foto: Reuters AP

Odlučujući zamajac pregovorima Beograda i Prištine

KONAČNA OFANZIVA U PARIZU: Najmoćniji lideri sveta za 10 dana rešavaju pitanje Kosova?!

Politika -

Pregovori Beograda i Prištine mogli bi konačno da se približe rešenju 11. novembra u Parizu, gde bi predsednici Srbije i tzv. Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači mogli da razgovaraju sa 4 najmoćnija lidera na svetu.

foto: Twitter Printscreen Maja Kocijančič

Tako bi simbolično na svečanosti povodom stogodišnjice potpisivanja primirje u Prvom svetskom ratu početak puta ka trajnom poverenju mogli da nađu Srbi i Albanci, čija je istorija sukoba duža od jednog veka.

Naime, kako se nezvanično saznaje, na velikom skupu u Parizu, na kome će učestvovati više od 60 šefova država, Vučić će se sigurno sastati sa Makronom i Merkel, a moguće je i sa Tačijem, kao i predsednicima SAD i Rusije.

foto: AP

"Makron je najviše zainteresovan da se uspešno završe pregovori Beograda i Prištine do početka sledeće godine. Voleo bi to da ostvari pošto ima mnogo problema u Francuskoj, pa mu je potreban neki veliki uspeh na međunarodnom planu, dok bi Merkelovoj više odgovaralo da do dogovora Beograda i Prištine dođe nakon proleća i izbora za Evropski parlament", kaže izvor blizak diplomatskim krugovima.

Da će se Vučić i Tači sastati sa Makronom i Merkel 11. novembra najavila je i prištinska televizija Klan koja još spekuliše kako postoji velika mogućnost da dan kasnije njih dvojica razgovaraju sa Trampom i Putinom koji će takođe prisustvovati manifestaciji u Parizu. S druge strane, zvaničnici Srbije i tzv. Kosova odbijaju javno da priznaju značaj pariske svečanosti za rešavanje kosovskog problema.

foto: EPA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da to što će Vučić i Tači biti na istom mestu ne znači da će se i sastati.

foto: Zorana Jevtić

"Ne verujem da će se tada razgovarati o pitanju Kosova", poručio je Dačić.

Tači je takođe izjavio da tokom posete i susreta koje će imati u Parizu neće biti reči o dijalogu Kosova i Srbije.

(Kurir.rs/Blic/Marko Tašković/Foto: Reuters, AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja