ODLAZAK MERKELOVE DOBRA VEST ZA SRBIJU: Evo šta za nas znači odlazak nemačke kancelarke!
Foto: Reuters

AUFIDERZEN!

ODLAZAK MERKELOVE DOBRA VEST ZA SRBIJU: Evo šta za nas znači odlazak nemačke kancelarke!

Politika -

Šefica nemačke vlade odlučila je da je ovo njen poslednji mandat na mestu kancelara i da se neće kandidovati za mesto predsednice CDU. Ovo može biti povoljna okolnost za Beograd, smatraju analitičari

Nemačka kancelarka Angela Merkel (64) izazvala je pravi politički zemljotres u Evropi objavom da je ovo njen poslednji mandat na mestu kancelara, da se neće ponovo kandidovati za šefa stranke, niti za poslanika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu.

- Vreme je da okrenemo novi list - rekla je Merkelova na konferenciji nakon izbora u Hesenu na kojima je CDU s koalicionim partnerima pretrpeo značajne

gubitke, uprkos pobedi.

Olakšavajuća okolnost

A šta okretanje novog lista može da znači za EU, započete procese integracija i, pre svega, za Srbiju?

Prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, ove nove okolnosti su prilika za Srbiju, jer Nemačka sa unutrašnjim problemima mora biti fleksibilnija ili manje aktivna na spoljnom planu.

foto: Reuters Thomas Peter

- Politički zemljotres u Nemačkoj može biti olakšavajuća okolnost za nas, imajući u vidu teškoće EU, koja je u defanzivi, i tvrd stav Nemačke prema promeni granica u momentu kad druge velike sile imaju znatno pozitivniji stav. Ako se Nemačka bavi sobom i unutrašnjim problemima, onda to smanjuje njen manevarski prostor da bude aktivnija na spoljnom planu i da bude tvrda u stavu. S druge strane, nama se povećava manevarski prostor da iskoristimo fleksibilniji stav velikih sila i tražimo rešenje u kojem bi se interes Srbije znatno više uvažio - ocenjuje Milivojević u razgovoru za Kurir.

Staklena ledi

Novinar i politički analitičar Milovan Jovanović ističe da ne očekuje da se inače dobri odnosi Srbije i Nemačke promene.

- Vučić je neko ko ima najbolje zvanične odnose s Berlinom još od 1945. Podrška Nemačke je za Srbiju veoma važna, pogotovo na političkom i ekonomskom planu. Što se KiM tiče, tu najvažniju ulogu ima Vašington. SAD su te koje će presudno uticati na izgled konačnog rešenja za KiM. Četvrti kancelarski mandat Merkelove je pokazao da ona više nije čelična, već staklena ledi i da njena moć i uticaj nisu više ni nalik nekadašnjim - smatra Jovanović i podseća da su događaji pred parlamentarne izbore 2017. nagovestili kraj njene ere.

- Pre svega mislim na bregzit, očajnu ekonomsku situaciju u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, na korupciju i kriminal, renesansu nacizma i fašizma u zemljama EU, migrantsku krizu... Rezultati izbora su bili takvi da su doveli do toga da se prvi put posle Drugog svetskog rata u Bundestagu nađe neonacistička stranka AFD, i pritom još postane najjača opoziciona partija u Nemačkoj pošto je napravljena ponovo nova velika koalicija između CDU i SPD. To je bio presedan, jer se nikad nisu dva puta zaredom pravile velike koalicije u Nemačkoj.

Podsetimo, kancelarkina odluka je usledila nakon regionalnih izbora u Hesenu, koji su održani u nedelju, a na kojima je CDU, uprkos pobedi sa osvojenih 28 odsto glasova, izgubio više od 10 odsto podrške u odnosu na prethodne izbore. Merkelova je imala krizu i krajem 2017. i početkom 2018, kad mesecima nije mogla da formira vladu. Na čelu CDU je od 2000, a na funkciji kancelarke od 2005. godine.

REAKCIJE

Boško Jakšić

Stav o granicama ostaje nepromenljiv

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže za Kurir da ovo nije posebno neočekivano i ocenjuje da će tvrd stav Berlina o pitanju menjanja granica ostati dok je sadašnja koalicija na vlasti:

foto: Foto: Zorana Jevtić

- Naravno da je to od prvorazrednog značaja za nas u Beogradu. Pošto vladajuća koalicija može da ostane na vlasti, barem neko vreme politika Nemačke prema zapadnom Balkanu se neće menjati. To je verovatno loša vest za Vučića, jer će se nastaviti protivljenje njegovom planu ili ideji razgraničenja. Naslednik Merkelove nasleđuje sve kompromise i sve osnovne postulate, samo više nema glamura i "moćne mute", kako je zovu.

Dimitrije Milić

Naslednici bez jasnog stava o regionu

Programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić napominje da zasad Merkelova ostaje na moćnoj kancelarskoj poziciji, s koje se značajno utiče na evrointegracije.

foto: nesto

- Ako pogledamo kandidate CDU koji se sad pominju kao njeni naslednici, ne možemo ništa zaključiti, jer nijedno od njih troje nema jasne stavove o našem regionu. Niko od njih nije protiv EU i njenog proširenja, tako da u tom smislu neće biti velikih oscilacija. Njih će biti jedino ukoliko bi bili vanredni izbori i nova koalicija na vlasti. Ako bi, na primer, CDU morao da pravi paket vlasti s liberalnom partijom SDP, to bi bio problem za proširenje EU.

Jadranka Joksimović

Merkelova je tu još tri godine

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović podseća da će Merkelova, u svakom slučaju, voditi Nemačku do 2021, te da ona ne očekuje neke značajnije promene u nemačkoj spoljnoj politici prema zapadnom Balkanu.

foto: Zorana Jevtić

- To je trasirana ideja političkog establišmenta Nemačke. Kancelarka je u ključnim trenucima odigrala konstruktivnu i važnu ulogu u našem regionu i Srbija će to poštovati, kako je više puta naš predsednik i naglasio. SNS ima dobru i redovnu stranačku saradnju sa CDU - navela je Joksimovićeva.

Goran Svilanović

Jedva čekam da vidim "drugu Evropu"

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović smatra da će odlazak kancelarke uticati na sve što se bude događalo u Evropi, pa tako i na dijalog Beograda i Prištine.

foto: Dado Đilas

- Ostavila je strahovito važan pečat i teško je uporediti je s bilo kojim evropskim liderom decenijama unazad. U ovom trenutku me više interesuje kako će izgledati ta druga Nemačka kad ona ne bude više kancelar i ta druga Evropa, pogotovo EU. Veoma uvažavam to kako je vodila svoju zemlju, kako je pozicionirala svoju zemlju u EU, gurala svoje vrednosti, ali, sa druge strane, moraju se menjati ljudi na izvršnim funkcijama - ocenjuje on.

Drama

Pala vrednost evra

Odmah pošto je saopštena vest iz Berlina, reagovale su berze i došlo je do pada evra. Vrednost jedinstvene evropske valute pala je za 0,4 odsto. Međutim, prema rečima ekonomiste Mlađana Kovačevića, još je rano prognozirati šta građani mogu da očekuju povodom vrednosti evra.

- To je teško reći, sve zavisi ko će doći (na čelo Nemačke), kakvu će politiku voditi i šta će se dešavati sa EU nakon svega toga. EU se nalazi u velikoj, velikoj krizi i ako bi odlazak Merkelove tu krizu pojačao, to bi automatski značilo da bi evro u odnosu na druge valute, pre svega na švajcarski franak, mogao da dalje gubi svoju vrednost i da čak nestane kao valuta - kaže Kovačević i dodaje:

- Koliko se zna, Nemačka je bila najveći zagovornik stvaranja tog novog evra, tako da, sve je pod velikim znakom pitanja. Teško je oceniti šta će se dešavati u narednim godinama sa EU, da li će kriza biti sve jača. Onda bi imala za posledicu dalji pad vrednosti evra i potpuni nestanak sa scene.

Ko nasleđuje Merkelovu?

Nemački mediji pišu da su u ovom trenutku tri kandidata

zainteresovana za mesto predsednika Hirišćansko-demokratske unije.

* Fridrih Merc, šef u kompaniji koja poseduje svet

foto: Reuters

Merc (62) bivši je šef poslaničke grupe CDU i njene sestrinske bavarske CSU, koji je od 2016. šef operacija kompanije "Blekrok", najveće svetske korporacije za upravljanje imovinom, za Nemačku.

Ova američka korporacija koju nazivaju i "kompanijom koja poseduje svet", jer ima udela u skoro svakoj globalno važnoj firmi, prema ranijim podacima, direktno je upravljala imovinom u vrednosti od 4,1 biliona dolara, a nadgledali su još 11 biliona dolara putem sopstvene platforme za trgovanje "Aladin".

* Jens Špan, ministar zdravlja

foto: Reuters 26.10.2016

Špan (38) obavlja funkciju ministra zdravlja i važi za velikog kritičara kancelarke Merkel. On je, kako navode mediji, rekao juče kolegama konzervativcima da želi da nasledi Merkelovu na čelu stranke.

* Anegret Kramp-Karenbauer, generalna sekretarka CDU

foto: Fonet/AP

Kramp-Karenbauerova je bliska saradnica Angele Merkel i mediji navode da je i ona juče izrazila želju da bude sledeća predsednica CDU, na konvenciji u decembru. Navodno, njena objava je dočekana ovacijama.

Predsednik Aleksandar Vučić

Visoko poštovanje, bez obzira na njen stav o KiM

Predsednik Aleksandar Vučić uvek je naglašavao visoko poštovanje prema nemačkoj kancelarki, što se nije promenilo ni kad je ona, nakon što je šef srpske države rekao da se zalaže za ideju o razgraničenju, jasno poručila da se Berlin izričito protivi promeni granica u Evropi. Vučić je objasnio da mu je stav Merkelove deset godina poznat, da je ona uvek isto govorila i da ništa nije promenila, ali da nije ni on.

- Šta znači to što je Merkel rekla? To što je rekla znači samo da nas je ona već "razgraničila", tako što je celo Kosovo nezavisna država... Iz njihovog ugla je to gotova stvar. Nastaviću da se borim za Srbe i Srbiju - izjavio je ranije Vučić.

BROJKE

18 godina je Angela Merkel bila na čelu CDU

3 godine još Merkelova ima do kraja mandata

4 mandata je Merkelova na čelu nemačke vlade

LIČNA KARTA

foto: EPA / Michael Jung, Reuters / Michael Urban, arhiva, EPA / Alexander Becher

Angela Dorotea Merkel (devojačko Kasner) Datum rođenja: 17. jul 1954. Mesto rođenja: Hamburg, Zapadna Nemačka Bračno stanje: U drugom braku Deca: Nema

Problemi u EU

- Pregovori o bregzitu, koji bi trebalo da bude izvršen u martu 2019.

- Budžetska kriza u Italiji koja preti da se pretvori u "grčki scenario"

- Kampanja desničara i populista na izborima za evropski parlament u maju 2019.

Ekipa Kurira/ Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track