VUČIĆ U PALATI SRBIJA SA SRBIMA S KOSOVA: Dodatnih 50 miliona evra ulaganja na KiM (FOTO)
Foto: Dado Đilas

u narednih 18 meseci

VUČIĆ U PALATI SRBIJA SA SRBIMA S KOSOVA: Dodatnih 50 miliona evra ulaganja na KiM (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih osamnaest meseci biti uloženo dodatnih 50 miliona evra više za investicije i ulaganje na Kosovu i Metohiji.

1 / 15 Foto: Dado Đilas

"U narednih 18 meseci biće uloženo više od šest milijardi dinara više nego što smo do sada ulagali, to je 50 miliona evra dodatnih investicija za naše ljude", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će ta sredstva biti iskorišćena za podsticanje početka rada fabričkih postrojenja na severu KiM i izgradnju kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici.

Sredstva će ići i za pomoć poljoprivrednicima i južno i severno od Ibra, kao i za pravljenje tuturističkih centara poput Banjske, kao i dodatna ulaganja u infrastrukturu, puteve, vodovod i Univerzitet na KiM.

"Novembar će biti težak mesec za Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će novembar biti težak mesec za Srbiju, zbog nekoliko poteza Prištine koji se očekuju, poput proglašenja Vojske Kosova i pokušaja da se preuzme energetska infrtastruktura na severu Kosova i Metohije.

On je na konferenciji nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao, kazao da je zabrinut zbog obaveštenja Elektromreža Srbije (EMS) da prištinske institucije žele "na silu da uskrate prenos struje od Novog Pazara ka severu Kosova" i da se te institucije spremaju da 28. novembra proslave proglašenje Vojske Kosova. Prema njegovim rečima, takva odluka je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i svim do sada postignutim medjunarodnim sporazumima.

foto: Dado Đilas

"Protivpravno nas optužuju da sprečavamo slobodan promet električne energije - zato što Albanci kradu struju, a jedini razlog zašto Srbija na to reaguje jeste taj što onda i dalje možemo da kažemo da je elektromreža naša", rekao je Vučić.

Naveo je da će rasprava o ovom pitanju biti vodjena u evropskim institucijama 6. novembra, a da će odluka povodom toga biti doneta 9. novembra.

Vučić je rekao da će povodom toga uputiti pisma Nemačkoj i Francuskoj i podsetio da je po Briselskom sporazumu bilo predvidjeno da se formiraju dve kompanije za proizvodju i promet električnom energijom, kojima bi upravljala Zajednica srpskih opština (ZSO).

"U međuvremenu ćemo imati i donošenje odluke o prijemu Kosova u Interpol i raspravu u parlamentu u Prištini gde hoće da ograniče delokrug svoje organizacije, posle čega ćemo postaviti pitanje čemu služi dijalog sa Prištinom", rekao je Vučić.

foto: Dado Đilas

On je kazao da će u predstojećem periodu biti potrebno "jedinstvo i snaga naroda više nego ikada" i da će se Srbija u skladu sa svojim "malim mogućnostima" suprotstaviti svim tim merama.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track