BRNABIĆEVA U PALATI SRBIJA: Formiranje vojske Kosova šteti stabilnosti regiona
Foto: Dado Đilas

Srbija svoje interese na KiM treba da odbrani mirno i razumno

BRNABIĆEVA U PALATI SRBIJA: Formiranje vojske Kosova šteti stabilnosti regiona

Politika -

BEOGRAD - Formiranje vojske Kosova direktno šteti stabilnosti celog regiona, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara rekla da je stabilnost najvažnija i da ako imamo bilo kakvu nestabilnost i unilateralne poteze, kakve smo imali u vezi sa vojskom Kosova, to šteti stabilnosti u regionu.

Brnabić je navela da je dosadašnja stabilnost na KiM rezultat toga što je srpska strana bila strpljiva, fleksibilna i tolerantna. "Nismo bili previše emotivni", dodala je Brnabić.

foto: Dado Đilas

Rekla je da je i u slučaju kada je šef Kancelarije za KiM Marko Đurić doživeo teror i ponižavan na KiM bilo teško da se ne reaguje osim diplomatski.

"Stabilnost je važna zbog Srba na KiM i trudićemo se i dalje da na miran način rečimo sve problemima koje imamo i sa ENTSO i našim prenosnim sistemom. Trudimo se da se svaki dan vratimo za sto i objasnimo šta kažu međunarodno pravo i ugovori, kao i Rezolucija UN 1244".

Brnabić ističe da Srbija svoje intrese na KiM treba da odbrani mirno i razumno, pozivajući se na dokumente. Kako je rekla, što je Srbija ekonomski jača to se više pojačava nervoza Prištine.

"Nadam se da će međunarodna zajednica malo glasnije i oštrije da reaguje", poručila je Brnabić istakavši da je nemoguća situacija da uvek imate jednu stranu koja je mirna, stabilna i fleksibilna i drugu koja to nije.

foto: Dado Đilas

Naglasila je da nije jasno kako to da niko nije reagovao kada su Albanci tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM kod sela Banje pravili barikade i pucali u vazduh i da je to pitala i Unmik i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

"Mi ćemo i dalje biti stabilni i razgovaraćemo o radnim mestima i fakuletima i opremanju škola, domova zdravlja i drugim stvarima koje mogu da donesu bolji život na KiM. Nama je cilj mir i stabilnost", poručila je Branbić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track