EKS-POTPREDSEDNICA HRVATSKE VLADE OTKRILA NAJSTROŽE ČUVANU TAJNU! OPLJAČKALI SRBE U HRVATSKOJ ZA 6.000.000 EVRA: Tadić i Pajtić osnovali banku iz koje su nestali milioni za povratnike!
Foto: AP, Dragana Udovičić

MAJSTORI, GDE su pare! AFERA „TESLA BANKA“ !

EKS-POTPREDSEDNICA HRVATSKE VLADE OTKRILA NAJSTROŽE ČUVANU TAJNU! OPLJAČKALI SRBE U HRVATSKOJ ZA 6.000.000 EVRA: Tadić i Pajtić osnovali banku iz koje su nestali milioni za povratnike!

Politika -

Martina Dalić, bivša potpredsednica vlade Hrvatske i ministarka privrede, objavila je juče knjigu „Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma“, a deo u knjizi posvećen je i Miloradu Pupovcu, lideru Srba u Hrvatskoj, i malverzacijama u Tesla banci.

foto: Beta/Denis Cerić

Tesla banka je 2011. osnovana na Pupovčevu inicijativu, a osnivački udeo, od ukupno tri miliona evra, dali su Fond za razvoj Srbije (predsednik je tada bio Boris Tadić) i Fond za razvoj Vojvodine (na čelu pokrajine bio je Bojan Pajtić). Zamišljeno je da ova finansijska institucija pomogne Srbima povratnicima, da kreditira male preduzetnike, međutim, vreme je pokazalo da se nijedan od projekata nije ostvario. Pupovac je zbog poslovanja banke, gde je godinama bio na čelu Nadzornog odbora, što je bio čist sukob interesa, dobio nekoliko krivičnih prijava, banka je početkom godine otišla u stečaj, a u vazduhu je ostalo da visi pitanje jednog od deoničara iz Hrvatske: „Da li je tačno da je novac iz Tesla banke išao u Demokratsku stranku?“

Hrvati sumnjaju na DS

Tesla banka nastala je 2011. kupovinom hrvatske A banke malog preduzetništva, a u paketu sa ovom hrvatskom štedionicom kupljeni su i njeni gubici (vidi okvir). Milosrdna ideja da se pomogne Srbima povratnicima kreditima sa minimalnom kamatom i grejs periodom nikad nije zaživela. Banka za čiji početni kapital su Fond za razvoj Srbije i Fond za razvoj Vojvodine dali po 1,5 miliona evra, dakle, ukupno tri miliona evra para građana Srbije, od početka poslovanja beležila je gubitke i izazivala kontroverze.

foto: Kurir

Pupovac je, i pored sukoba interesa, bio na čelu NO ove banke, a Nenad Vlahović, predsednik Srpske pravedne stranke i Nacionalnog veća Srba u Hrvatskoj, protiv lidera SNV podneo je čak pet krivičnih prijava. U negodovanju zbog lošeg poslovanja banke, ali i neispunjavanja osnovnog cilja, najglasniji su bili hrvatski privrednici koji su ušli u priču. Uz dva državna fonda iz Srbije, u Tesla banci su bili i fabrika ulja „Zvezda“ sa oko 500.000 evra, „Končar“ sa oko 400.000 evra, zatim „Sladorana“ iz Županje...

A upravo je Marinko Zadro, jedan od vlasnika „Sladorane“, još 2013. među prvima istupio protiv Pupovca, o čemu su pisali tada hrvatski mediji, i tražio odgovor na pitanje gde su njihove pare.

ZADRO: Da li je uloženi novac otišao u Demokratsku stranku?
ZADRO: Da li je uloženi novac otišao u Demokratsku stranku?foto: Printscreen

- Isprva sam mislio da je osnivanje Tesla banke dobra ideja jer je tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao. Ceo projekt vodio je Pupovac. Verovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva miliona kuna, a nagovorio sam i kolegu iz Baranje, pa je i on dao dodatnih 250.000 evra. Sada žalim zbog svega, jer banka posluje dve godine, a nema nikakvih projekata, dok se gubici strahovito brzo gomilaju. Priča se da je novac išao i u Demokratsku srpsku stranku Borisa Tadića. Krivce za upropašćavanje banke trebalo bi strpati u zatvor - kazao je tada Zadro.

Hrvatska narodna banka početkom godine objavila je stečaj nad Tesla bankom. Za njen potop i bačene pare građana Srbije i hrvatskih privrednika niko nije odgovarao.

Gomila krivičnih prijava... Milorad Pupovac
Gomila krivičnih prijava... Milorad Pupovacfoto: Beta

Pupovac je kršio zakon

- Pupovac se nije previše pitao, niti su ga previše zanimala obrazloženja predočena na hitno sazvanom sastanku vladajuće koalicije. Suvišno je reći da se na tom sastanku niko nije upitao kako je moguće da su ti mejlovi objavljeni i, što je još važnije, s kojim ciljem. Pupovcu je, eto, bilo žao što mi se to događa. Njegova je omiljena reč bila kontaminacija. Doduše, sve je to govorio čovek koji je 2011. tražio od mene, tada ministarke finansija i tadašnje potpredsednice vlade Jadranke Kosor, da iz proračuna osiguramo sredstva za kapital Tesla banke. Kada to nije išlo, onda je na neki meni nepoznat način deoničar Tesla banke, zajedno sa nekim drugim hrvatskim preduzećima, postao - „Agrokor“ - navodi Dalićeva u knjizi, kao i:

- „Agrokor“ je preko fabrike ulja „Zvezda“ u Tesla banci stekao udeo od oko 12,22 odsto, iz čega proizlazi da je u kapital banke uplatio nešto manje od tri miliona kuna. Pupovac je postao predsednik NO i tu je dužnost obavljao od aprila 2011. godine (kada se još zvala A štedna banka malog preduzetništva) do aprila 2014. To što je u tome razdoblju, kao i danas, Zakon o sprečavanju sukoba interesa branio ovakve poslove državnih službenika nekako se tokom te tri godine, u njegovom slučaju, nije smatralo problemom. Međutim, Tesla banka se već sredinom 2013. suočila s poteškoćama i Hrvatska narodna banka je u februaru 2018. pokrenula njen stečaj. Zanimljivo je da je tu banku na stečajnom ročištu uporno, ali bez dokaza o raspoloživom kapitalu, pokušavala preuzeti upravo Zadužbina za etično finansiranje, na čijem je čelu Goran Jeras, onaj isti s početka ove priče o mejlovima.

Dalićeva konstatuje da njoj, za razliku od Pupovca, Todorić nikad nije činio usluge.

Ko je Martina Dalić?

MEJLOVI JOJ DOŠLI GLAVE

foto: Beta, Printscreen Jutarnji list

Martina Dalić obavljala je funkciju potpredsednice hrvatske vlade i ministarke privrede u vladi Andreja Plenkovića, ali je podnela ostavku u maju 2018, nakon skandala sa mejlovima u vezi sa izradom leks „Agrokora“, kojim je država praktično preuzela rukovođenje „Agrokorom“ (bio u vlasništvu Ivice Todorića). Kada je pokrenuta afera, Dalićeva je kazala da neće podneti ostavku, ali je drugo curenje mejlova pokazalo da je Plenković znao šta je ona radila, kao i da je finalnu verziju predloga leks „Agrokora“ dobio nekoliko sati pre njegovog usvajanja po hitnom postupku, te se ona povukla s funkcije.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU PROČITAJTE JOŠ:

VUČIĆ: Zabrinut sam, Kosovo pravi vojsku 28. novembra!

TRAGIČNO! U BOLNICI U BORU NOVI SLUČAJ LEKARSKOG NEMARA: Umrla u agoniji od sepse, a lekari govorili da joj nije ništa

NEMANJA AKSIĆ IZ BORA MOMAK ZA PRIMER: Završio dva fakulteta sa 23 godine!

INTERVJU, MLADEN ŠARČEVIĆ ZA KURIR: Tražimo načine da najbolji ostanu u Srbiji!

NASTAVLJA SE RAT U JUŽNOAFRIČKOM PODZEMLJU: Advokat Arkanovog ubice likvidiran pred decom!

NAJAVLJIVAO ZLOČIN, NIKO MU NIJE VEROVAO: Radije ću biti u grobu, nego u zatvoru!

DOSIJE: KOMUNISTIČKI ŠPIJUNI PRATILI MILIJARDERA! Tramp 1986. rekao: Biću predsednik!

ČIM JE POSTAO SVESTAN POMENUO MARINU: Darko Lazić prvo tražio da vidi verenicu!

DESIMIR STANOJEVIĆ O DRUŽENJU SA MILOŠEVIĆEM: Sloba i ja smo pevali Miri uz gitaru

PARTIZAN JOŠ ČEKA ITALIJANA: Tinkijeri trener ako supruga kaže "da"

SLAVIŠA JOKANOVIĆ, TRENER FULAMA: Vidim da nisam u planovima FSS

PROGOVORIO! TOMISLAV KARADŽIĆ O KRIZI VOLJENOG KLUBA: Ne otpisujte Partizan!

Novi broj

DANAS UZ KURIR DOBIJATE NA POKLON NOVI BROJ MAGAZINA GLOSSY: Pročitajte prvu pravu biografiju s potpisom naše najveće zvezde šou-biznisa

I ove srede samo uz KURIR – najtiražniji magazin o poznatima!

Pročitajte svedočenje Jelene Karleuše o patnjama u detinjstvu, neuzvraćenoj ljubavi, pogibiji verenika, braku sa Bojanom Karićem, sreći sa Duškom Tošićem i ćerkama, zbog čega je doživela dva spontana pobačaja. Pogledajte i ekskluzivne fotografije iz porodičnog albuma.

Otkrivamo vam i kako da se obučete kao najveća latino zvezda Dženifer Lopez, kao i tajnu večne mladosti Hale Beri, koja i u šestoj deceniji izgleda negovano i zavodljivo.

Pročitajte i intervju Nine Janković, koja je ekskluzivno za magazin Glossy otkrila kako joj izgleda život šest meseci nakon porođaja i na koji način se njen život promenio otkako ima sina.

Živite život poznatih, čitajte Glossy!

foto: Glossy

Kurir / Katarina Blagović

Foto: Dragana Udovičić, AP/Darko Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track