Najnovije vesti

BRAMERC O SARADNJI U REGIONU: Ratni zločinac pobegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda mu ne možemo ništa!
Foto: Profimedia

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove

BRAMERC O SARADNJI U REGIONU: Ratni zločinac pobegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda mu ne možemo ništa!

Politika

SARAJEVO -  Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serž Bramerc navodi da je i dalje nedovoljna regionalna saradnja u postupcima procesuiranja ratnih zločina.

Serž Bramerc je naveo da se i dalje dešava da neki izvršilac ratnih zločina "pobegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda se ništa po tom pitanju ne može učiniti".

Dodao je da takve stvari otežavaju procesuiranje ratnih zločina u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li će u izveštaju Savetu bezbednosti UN pomenuti "stare probleme" nedovoljne regionalne saradnje u procesuiranju ratnih zločina, rekao je da će u izveštaju biti naveden određen broj kritičnih aspekata.

"Kada je reč o saradnji, ona je dobra između moje kancelarije i kancelarija glavnih tužilaca u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu. Ali ono što nije nikako dobro, to je regionalna saradnja. Upravo smo to spominjali više puta i opet ću to spomenuti u izveštaju", rekao je Bramerc.

Na pitanje kakva je istinska volja političara u regionu da reše stvari koje su se desile u prošlosti, Bramerc je naveo da je "prošle godine susreo sa hrvatskom predsednicom (Kolindom Grabar Kitarović) u Njujorku".

"Prošle sedmice imao sam sastanak sa predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) i mislim da postoji zajednički stav da se reši pitanje nestalih", rekao je glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Bramerc je naveo da je u "neprihvatljivo" da političari u BiH "veličaju osuđene ratne zločince i veličaju genocid".

"To je ono što još podriva regionalnu saradnju. Kako ćete istražitelje i tužioce motivisati da procesuiraju osobe koje su njihove nacionalnosti kada imate političke lidere koji javno govore o osuđenim zločincima na način da ih veličaju, da ih pozivaju na oficijelne događaje i javno izjavljuju hvalospeve o njima. To je totalno neprihvatljivo", ukazao je Bramerc.

Klix

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...