TAČI PRISTAJE DA SEVER KOSOVA OSTANE SRBIJI: Tači  podelio na Tviteru članak o PRIPAJANJU SEVERA KOSOVA SRBIJI
Foto: Profimedia

kosovsko pitanje

TAČI PRISTAJE DA SEVER KOSOVA OSTANE SRBIJI: Tači podelio na Tviteru članak o PRIPAJANJU SEVERA KOSOVA SRBIJI

Politika -

Prištinski dnevnik "Bota sot" objavio je da je kosovski predsednik Hašim Tači podelio na Tviteru članak koji kaže da će sever Kosova pripasti Srbiji.

"Značajna analiza redakcije 'Fajnenšel tajmsa' o rizicima i dobrobitima konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije - koji mora da vodi učlanjenju Kosova u UN i Balkana u EU", objavio je Tači juče na Tviteru uz link koji vodi do teksta britanskog lista.

Britanski Fajnenšel tajms je u tekstu objavljenom juče ocenio da su zvaničnici SAD i EU sve više "zagrejani", a da Berlin "omekšava" stav kada je reč o ideji moguće korekcije granica i zamene teritorija kao rešenju za kosovski problem.

U svojoj najnovijoj analizi "Balkanski plan koji zaslužuje opreznu podršku", uticajni Fajnenšel tajms bavi se pitanjem rizika i dobrobiti ideje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, o mogućoj korekciji granica i razmeni teritorije kao rešenju za dugogodišnji kosovski problem.

"Rešenje konfliktnih situacija često od lidera zahteva hrabre korake, čak i one koji su nekada bili tabu. U ovom slučaju ako predsednici mogu da postignu dogovor, potencijalna dobrobit za Srbiju, Kosovo i širi region je dovoljna da se zasluži oprezna međunarodna podrška. SAD i EU zvaničnici su sve više 'zagrejani' za plan. Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala ideju, izgleda da i pozicija Berlina postaje mekša", navodi se u tekstu.

Fajnenšel tajms piše da je istorija pokazala da je "diranje" granica na Balkanu opasnije nego u bilo kom drugom delu Evrope, ali i da se srpski predsednik Vučić i njegov kosovski kolega Tači kreću ka ključnom sporazumu radi normalizacije odnosa "nekadašnje jugoslovenske republike i njene nekadašnje pokrajine", što uključuje upravo korekciju granica i razmenu teritorije.

U daljoj analizi navodi se da bi sporazum značio napredak Srbije ka članstvu u EU, a Kosovu izlazak iz "međunarodnog limba" u kome se nalazi od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Istovremeno takav proboj doprineo bi nastavku evrointegracionog procesa celog regiona i ojačao zamah u rešavanju komplikovanih pitanja pokrenutih dogovorom Atine i Skoplja oko imena, navode u Fajnenšel tajmsu.

Takođe se upozorava i na moguće "zamke" koje bi ovakav dogovor mogao da ima, a koje se odnose na dalje etničke podele u regionu.

"Najopasnija potencijalna posledica mogla bi da bude ohrabrivanje drugih lidera i naroda sa područja bivše Jugoslavije, na prvom mestu Srba iz Bosne, da prepravljajuju granice koje im se ne sviđaju", navode u Fajnenšel tajmsu.

U analizi se navodi da još nisu poznati svi detalji plana, a predsednici Vučić i Tači se pozivaju da transparentnije predstave svoje ideje.

"Ključno je da EU i druge zemelje, ukoliko postoji proboj, njega prate odgovarajućim priznanjem i podrškom.

To bi omogućilo da dogovor postakne mir i stabilnost, a ne ponovne podele u problematičnom regionu", zaljučuje se u tekstu "Fajnenšel tajmsa".

(Kurir.rs/Tanjug/B92)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track