AFERA TESLA BANKA! DUG PAO NA VLADU VOJVODINE Dobrašinović: Napravili štetu da bi finansirali DS!
Foto: Zorana Jevtić, Dragan Kadić, Beta/Damir Senčar, Ilustracija

Lopovluk

AFERA TESLA BANKA! DUG PAO NA VLADU VOJVODINE Dobrašinović: Napravili štetu da bi finansirali DS!

Politika -

Nadležni mogu, ako žele, da isprate trag novca i vide šta se dešavalo u banci. Gubici rastu svakim danom, pokušavali smo da prodamo banku, ali nije bilo adekvatnih ponuda, kaže vojvođanski premijer

Igor Mirović, predsednik vlade Vojvodine, u razgovoru za Kurir kaže da je sve u vezi sa Tesla bankom propalo, ali i da naše tužilaštvo, ako želi, može da isprati trag novca i otkrije šta se dešavalo u toj srpskoj-hrvatskoj instituciji.

foto: Filip Pavlicic

Na aferu "Tesla (štedna) banka" podsetila je pre nekoliko dana nekadašnja potpredsednica vlade Hrvatske Martina Dalić, koja je u svojoj knjizi "Agrokor - slom ortačkog društva" pomenula i ovu srpsko-hrvatsku finansijsku instituciju i brojne kontroverze koje su je pratile. Kako je navela u knjizi, Milorad Pupovac, lider Srba iz Hrvatske, na čiju inicijativu je i osnovana banka 2011, bio je tri godine predsednik NO, što je sukob interesa, a pod znakom pitanja je i kako je Ivica Todorić postao jedan od deoničara banke.

Novac za osnivanje banke, ukupno tri miliona evra, dali su Fond za razvoj Srbije i Fond za razvoj Vojvodine, a kako je banka svaku godinu završavala sa gubitkom, jedan od akcionara, hrvatski biznismen Marinko Zadro, 2013. je javno upitao da li je tačno da novac banke ide DS Borisa Tadića. Odgovor nikada nije dobio, a banka je početkom 2018. otišla u stečaj sa ukupnim gubicima od oko šest miliona evra.

Deo dugova se prelio i na Razvojni fond Vojvodine, odnosno vladu Vojvodine kao osnivača ovog fonda. Mirović kaže da je bilo nekoliko pokušaja prodaje banke, ali da su svi propali.

- Gubici rastu svakim danom, pokušavali smo da prodamo banku, ali nije bilo adekvatnih ponuda. Tamo i dalje postoji formalna uprava, a banka je u međuvremenu otišla u stečaj - kaže Mirović i dodaje: - Sve je propalo, nisu poslovali po bankarskim pravilima i naše tužilaštvo, ako želi, može da dođe do svakog dokumenta i isprati trag novca i šta se dešavalo sa Tesla bankom.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je opštepoznato da je DS, u vreme Tadića, napravio ogromnu finansijsku štetu ovoj zemlji, te da je problem što ove i slične navode niko ne istražuje.

foto: Fonet

- Problem je što se državne institucije ne bave time jer je ogroman kriminal napravljen državnim parama. Imamo Razvojnu banku Vojvodine, Agrobanku i ko zna šta sve još za šta i ne znamo, to su sve bili kanali za finansiranje te političke stranke. Bivša potpredsednica hrvatske vlade je kredibilan izvor i institucije bi morale time da se pozabave. Ovo je još jedan test za pravosuđe - navodi on. Kurir.rs/K. Blagović/Foto:Zorana Jevtić, Dragan Kadić, Beta/Damir Senčar, Ilustracija

Pupovac: Nisam ja birao deoničare

Milorad Pupovac, predsednik SNV, u razgovoru za Kurir kaže da je Martini Dalić najlakše njega da optuži kao dežurnog krivca za sve loše što se u Hrvatskoj događa, pa i za ono što se njoj dogodilo.

foto: Beta

- O tome ko će kupiti deonice iz Hrvatske, nisam odlučivao ni ja ni RS. Mi smo tražili da to budu institucije RH, a Vlada je odlučila da to budu kompanije koje posluju ili imaju interese da posluju sa RS. Članovi Vlade, u kojoj je Dalićeva bila ministarka finansija, dogovorili su se ko će to biti i koliko će deonica kupiti - kaže Pupovac i dodaje:

- Nije istina da je Tesla štedna banka finansirala DS, niti je mogla da ima ikakve transakcije sa subjektima u RS. Predsednik SNV još navodi da razlog neuspeha Tesla banke nije u lošem poslovanju i gubicima, već nizak početni kapital.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track