PREDSEDNIK VOJNOG SINDIKATA OSTAO BEZ POSLA: Novici Antiću Vojni sud oduzeo čin
Foto: Stefan Jokić

saopštenje

PREDSEDNIK VOJNOG SINDIKATA OSTAO BEZ POSLA: Novici Antiću Vojni sud oduzeo čin

Politika -

Predsednik reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ostao je bez posla u Vojsci Srbije nakon što je Vojni disciplinski sud u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin.

Viši vojni disciplinski sud Ministarstva odbrane Srbije doneo je presudu kоjom је Novica Antić, stariji vodnik prve klase Vojske Srbije, osuđen na disciplinsku kaznu "gubitak čina", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije za Radio Slobodna Evropa.

foto: Privatna Arhiva

Kako navodi RSE, Novica Antić, koji je predsednik Vojnog sindikata Srbije, osuđen je zbog izvršenih disciplinskih prestupa "učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima", iz člana 149. tačka 27 Zakona o Vojsci Srbije, u produženom trajanju i "povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti" iz člana 149. tačka 26 Zakona o Vojsci Srbije.

Ova presuda od 6. septembra 2018. godine doneta je u drugom stepenu i konačna je danom donošenja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je potvrdio advokat koji je zastupao Antića u disciplinskom sporu Vuk Tufegdžić, drugostepeni sud je početkom septembra odlučio da predsedniku Vojnog sindikata Srbije oduzme čin.

"Prosto mi je bila neverovanta odluka suda. Pogaženi su svi pravni principi", kazao je Tufegdžić i dodao da je žalba već predata Upravnom sudu.

Novica Antić kazao je da još uvek nije dobio rešenje suda i da iz tog razloga ne sme da komentariše.

Protiv Novice Antića podneta je disciplinska prijava zbog istupanja u javnosti na protestima koje je organizovao Vojni sindikat Srbije tokom 2016. i 2017. godine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ministarstvo odbrane Srbije

List Danas podseća da je početkom godine u Vojno-disciplinskom sudu u Nišu oglašen krivim za povredu discipline, kažnjen vraćanjem u prethodni čin i novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Sud je u prvostepenoj presudi zaključio da je Antić kroz javna istupanja "povredio načelo političke neutralnosti i izražavao i zastupao politička uverenja u službi", što Zakon o vojsci zabranjuje, a na šta se potom Antić žalio, da bi sud u drugom stepenu doneo odluku da mu se oduzme čin.

Vojni sindikat: Nismo dobili zvanično obaveštenje o Antiću

Vojni sindikat Srbije saopštio je da još nije dobio zvanično obaveštenje da je njihov predsednik Novica Antić dobio otkaz u Vojsci Srbije, odnosno da mu je odlukom Vojno-disciplinskog suda oduzet čin, čime automatski prestaje služba u oružanim snagama.

"Podsećamo da smo sve vreme tvrdili da se time pokušava da se spreči i naš antikorupcijski tim da istraži kriminalne i antidržavne delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, i da je ovaj politički proces montiran od samog početka", naveo je sindikat u saopštenju i najavio konferenciju za novinare na kojoj će biti saopšteni svi detalji vezani za taj slučaj i brojne "nezakonitosti".

Vojni sindikat Srbije je dodao da je predvideo takav scenario i da će pružiti punu podršku svom predsedniku.

foto: Privatna Arhiva

"To i nije bilo teško u situaciji kada dezerter proganja osvedočenog srpskog vojnika, najboljeg u klasi, ratnog veterana, sa odličnim rezultatima u službi kojoj pripada. I pored odluke kakvu god donesu i ona postane zvanična, Novica Antić ostaje predsednik Vojnog sindikata Srbije. To je predviđeno aktima sindikata i legitimnom i zakonskom odlukom Upravnog odbora i Skupštine Vojnog sindikata Srbije", dodaje se.

Sindikat je izrazio uverenje da iza odluke da Antić dobije otkaz u Vojsci Srbije stoje "strane obaveštajne agenture koje čine sve da unište Vojsku Srbije".

"U to smo potpuno sigurni. Kao i da je ista odluka direktno podređena interesima onih koji žele da izazovu haos u državi, podrivanje borbene gotovosti Vojske Srbije i nastavljanje urušavanja sistema bezbednosti".

Upravni odbor je u stalnom zasedanju.Upravni odbor VSS o svim svojim daljim aktivnostima obaveštavaće članstvo na našim zvaničnim sajtovima I društvenim mrežama", naveo je sindikat.

(Kurir.rs/Beta/Danas/RSE)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja