UGLJANIN REKAO ZA SRBIJU DA JE FAŠISTIČKA TVOREVINA: Njegove pristalice vređale Vučića i vikali Sandžačka republika (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

sramota

UGLJANIN REKAO ZA SRBIJU DA JE FAŠISTIČKA TVOREVINA: Njegove pristalice vređale Vučića i vikali Sandžačka republika (FOTO/VIDEO)

Politika -

Nosilac liste "Samoopredeljenje" Sulejman Ugljanin je pobedu na izborima za nacionalne savete Bošnjaka proslavio u Novom Pazaru kao političku pobedu, sudeći po uzvicima njegovih pristalica "Sandžačka republika".

Proglašavajući pobedu svoje liste, Ugljanin je sinoć pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

Pristalice Bošnjačkog nacionalnog veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući "Sandžačka republika", "Živela sandžačka zastava", "Suljo mi te volimo", "Vučiću pederu"...

.

foto: Tanjug/Edib Tahirović

Ugljanin je posle izbora rekao i da je BNV "bošnjačko javno dobro", čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava. Kaže i da su to najznačajniji izbori za Bošnjake od raspada bivše SFRJ zato što Bošnjaci u Srbiji, kako tvrdi, "imaju mnogo nerešenih pitanja i veliki broj problema".

"Bošnjaci od raspada bivše SFRJ još uvek nisu u Srbiji dobili ranije stečeno pravo naroda. Sandžak je okupirana zemlja od 1912. godine i status Sandžaka još nije rešen. Niti Srbija niti Crna Gora imaju tapije nad Sandžakom i ako hoće da uknjiže Sandžak u svoju imovinu i zemljišne knjige, moraju da uknjiže i Bošnjake kao narod u svoj ustav. Na tome je naša lista dobila podršku i mi ćemo legitimno to da zastupamo", naveo je Ugljanin.

On je rekao i da ce BNV biti dobar partner Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici u rešavanju svih problema Bošnjaka, ali i drugih naroda.

foto: Tanjug/Edib Tahirović

Rekao je i da nije nezadovoljan već srećan što lista nije ostvarila apsolutnu većinu, već što će je formirati sa većnicima sa liste "Vakat je".

"Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja", rekao je Ugljanin.

On je rekao da je srećan i ponosan što su izbori protekli u pozitivnoj političkoj atmosferi i da su Bošnjaci potvrdili da su zreo narod.

foto: Tanjug/Edib Tahirović

"Radićemo kao jedan tim. BNV ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, nijednoj opciji, to je bošnjačko najviše zvanično opšte javno dobro koje se bori da zaštiti i unapredi i globalne bošnjačke nacionalne interese", rekao je Ugljanin.

Nacionalna veća inače brinu o poštovanju kulturnih, obrazovnih i drugih prava i interesa nacionalnih manjina.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track