ORHAN DRAGAŠ: Sulejman Ugljanin zagovara separatizam, DRŽAVA MORA DA REAGUJE!
Foto: Dado Đilas

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost

ORHAN DRAGAŠ: Sulejman Ugljanin zagovara separatizam, DRŽAVA MORA DA REAGUJE!

Politika -

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenio je danas da je lider Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja i da je tokom izbora za Nacionalni savet Bošnjaka otvoreno zagovarao separatizam.

"Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost", naveo je Dragaš u saopštenju.

Dragaš je dodao da su izbori za bošnjački nacionalni savet samo kulminacija antidržavnog delovanja Ugljanina, jer on već duže optužuje Srbiju za aparthejd i traži državnu samostalnost za Sandžak, pri čemu kao uzore demokratije vidi vlast u Prištini i njene kriminalizovane lidere.

On je podsetio da je Ugljanin čak dva mandata proveo kao član Vlade Srbije i da je poštovao Ustav Srbije, a da sada tu istu državu optužuju za gaženje manjinskih prava i traži otcepljenje Sandžaka.

"Pretnja kojom maše Ugljanin nije nimalo bezazlena i zato zahteva brzu i odlučnu reakciju države, zasnovanu na Ustavu i zakonima, pri čemu ne može biti govora ni o kakvom narušavanju manjinskih prava, već isključivo o zaštiti temeljnih ustavnih principa", ocenio je Dragaš.

Ugljanin je u nedelju, nakon što je njegova lista dobila najviše mandata na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, izjavio da se nada da će više političkih opcija deliti odgovornost u tom savetu i zajedno pobediti "neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja".

Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track