RASIM LJAJIĆ: Ugljaninove poruke neprihvatljive i štetne za Sandžak!
Foto: Zorana Jevtić

predsednik sdps

RASIM LJAJIĆ: Ugljaninove poruke neprihvatljive i štetne za Sandžak!

Politika -

Poruke Sulejmana Ugljanina izrečene nakon pobede na izborima za nacionalni savet Bošnjaka su potpuno neprihvatljive, ocenio je predsednik SDPS Rasim Ljajić i poručio da svaka konfrontacija sa državom nanosi štetu upravo građanima u Sandžaku.

"Niko nam neće više pomoći od vlade i institucija države u kojoj živimo", kaže Ljajić, komentarišući Ugljaninovu poruku da je Srbija "neman i fašistička tvorevina", te da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru, koje Ugljanin uputio svojim pristalicama slaveći pobedu u Novom Pazaru.

"Posebno su neprihvatljive i štetne izjave koje su date protiv predsednika Aleksandra Vučića, jer lično znam koliko se zalaže i koliko mu je stalo da popravimo infrastrukturu u Sandžaku i da se radi na ekonomskom razvoju regiona", naveo je Ljajić.

On kaže da je potpuno pogrešno izbore za savete nacionalnih manjina poistovećivati sa političkim izborima.

"Ovo nisu bili ni izbori za lokalne samouprave ni za parlament niti su bili izbori za verske zajednice. Nažalost, oni su se pretvorili upravo u to i ono što se događa i posle izbora samo potvrđuje tu činjenicu", kaže Ljajić.

Ističe da bi nacionalne savete trebalo u potpunosti depolitizovati i vratiti nadležnostima koje su predviđene zakonom, a to su pitanja informisanja, kulture, obrazovanja, službene upotrebe jezika.

Ljajić podseća da nacionalni saveti nemaju političke ingerencije i dodaje da je na političkim stranakama da artikulišu zahteve i da se kroz institucije sistema zemlje bore za njihovo ostvarivanje.

"Sve drugo je zloupotreba nacionalnih saveta", dodaje Ljajić.

On navodi i da je njegova stranka jedina u Sandžaku koja nije direktno učestvovala na izborima, jer su smatrali da saveti treba da budu nosioci očuvanja kulturnog identiteta manjinskih zajednica.

"Da smo hteli da učestvujemo kao stranka na izborima, ja sam siguran da bismo mi na tim izborima pobedili. Ali smo smatrali da treba da podržimo listu stručnjaka, kompetentnih ljudi koji će se baviti onim nadležnostima koje su zakonom i predviđene", zaključio je Ljajić.

Prema preliminarnim rezultatima, naviše glasova na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Novom Pazaru osvojila je lista "Samoopredeljenje" Sulejmana Ugljanina, koji je i aktuelni predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, i koja će, prema procenama, imati 14 odborničkih mesta u budućem sazivu.

"Matica Bošnjaka" Muamera Zukorlića imaće, prema preliminarnim rezultatima, 13 većnika, dok je lista "Vakat je" Saita Kačapora, koja je sa Ugljaninom potpisala koalicioni sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnju, a koju je Ljajić dve nedelje pre izbora podržao, dobila osam odborničkih mesta.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track