SASTALI SE PREDSEDNIK SRBIJE I AUSTRIJSKI KANCELAR Vučić: Zamolio sam Kurca da nam pomognu u otvaranju novih poglavlja! Austrija podržava svako rešenje po pitanju KiM koje će doneti mir i stabilnost (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

VAŽNE TEME NA STOLU

SASTALI SE PREDSEDNIK SRBIJE I AUSTRIJSKI KANCELAR Vučić: Zamolio sam Kurca da nam pomognu u otvaranju novih poglavlja! Austrija podržava svako rešenje po pitanju KiM koje će doneti mir i stabilnost (KURIR TV)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije nakon današnjeg sastanka zahvalio je austrijskom kancelaru na poseti Srbiji.

"Zahvalan sam Sebastijanu što vodi računa o našoj zemlji i regionu. Mi smo razgovarali o tri važne teme, o našim bilateralnim odnosima koji su dobri, ali ćemo biti još uspešniji u budućnosti i verujem da će Austrija i dalje ohrabljivati svoje investitore da dođu u našu zemlju", rekao je Vučić.

foto: Printscreen

On je dodao da je saradnja dveju zemalja dobra na političkom, ali i ekonomskom nivou. Kaže da se krenulo u uvođenje dualnog obrazovanja, čime se omogućuje boljitak privredi.

Vučić je rekao da je molio Kurca da pomogne u putu ka EU i da pomognu u otaranju novih poglavlja.

"Razgovarali smo i u situaciji u regionu, čini mi se da obojica razumemo da su mir i stabilnost najvažniji za dalji razvitak, ali smo razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine. Za nas je to teška tema, ali sam zahvalan kancelaru da Austrija podržava svako rešenje do koje bi srpska i albanska strana mogle da dođu. Kompromis je od vitalnog značaja, iako rešenje sa Albancima mali broj ljudi podržava. Ipak, spremni smo da tražimo budućnost i da se za nju borimo ", rekao je predsednik Srbije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je dodao da je u srpskoj javnosti po pitanju KiM govorio o razgraničenju, ali da je ćutao kada su drugi iznosili drugačije ideje.

"Spremni smo da se borimo za budućnost, ali za nas je važno da Srbija ne sme da bude ponižena, da albanska strana dobije sve. Ako je neko sprema da do takvih rešenja dođe, uvek će imati partnera za razgovor", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da smo daleko od pronalaska rešenje po pitanju KiM, da smo miljama daleko.

"Moramo da pokušamo rešenje za nas, za Srbe i Albance, a ne za sve druge u Evropi. Ako bismo uspeli u tome, onda možemo da očekujemo dugogodišnji mir između naša dva naroda", rekao je on.

Predsednik je rekao da ne zna kada će biti nastravljeni razgovori u Briselu, dodavši da je očekivao da će već krenuti.

Osvrnuvši se na provokativne izjave iz regiona, Vučić je rekao da neće komentarisati, jer želi da radi na izgradnji mira i stabilnosti i da će raditi na tome da se građani Srbije osećaju bezbedno.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik je na pitanje novinara da li će ići u Pariz na poziv Emanuela Makrona, nakon što je zastava tzv. države Kosova osvanula u Notr Damu, rekao da ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve provokacije, postavljajući pitanje da li onda ne bi trebalo uopšte da ide u Francusku.

"Reći ću Makronu da mi se ne sviđa, ali da li je to razlog da ne odem u Pariz i ne razgovaram sa bilo kojim evropskim zvaničnicima. Šta je smisao, da sada ne razgovaramo i ne trgujemo sa drugim zemljama samo zato što smo uvređeni", rekao je Vučić.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je zahvalio na pozivu da poseti Srbiju, i da mu je drago da dve zemlje imaju snažnu povezanost i dobru saradnju.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Želim da čestitam razvojima koji se dešavaju u Srbiji, kao i vama Aleksandre Vučiću. Imali ste veoma teške reforme, i naša zajednička stremljena su da ove godine budu otvorena nova poglavlja", rekao je Kurc.

On je dodao da je po pitanju dijaloga Beograda i Prištine da je bitno da ne samo da bude nastavljen, nego da uskoro dođe do završetka.

"Veoma je bitno da Beograd i Priština pronađu rešenje koje će bitni pogodno za obe strane. Bitan nam je miran suživot, i da u ovom delu Evrope bude mira i stabilnosti, a ne nereda. Ja se nadam da će takav uspeh biti moguć i ovaj region zaslužuje da postane deo EU, i sigurna sam da će EU biti potpuna sa zemljama sa ovih prostora", rekao je Kurc.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Mi smatramo da ukoliko ovde u regionu dođe do sporazuma, koji će doneti mir onda mi nećemo stati na put takvom dogovoru. EU ne može da bude smetnja, moramo biti podrška, ali smo svesni da je dug put ka pronalasku rešenja", rekao je Kurc.

Kada je reč o migrantskoj krizi, Kurc kaže da je to bio veliki izazov za celu EU, ali da su zemlje zapadnog Balkana podržale lidere EU. On je ovom prilikom zahvalio Vučiću na svemu što je uradio tokom migrantske krize.

Inače, iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gde su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem. Na Kosovu, Kurc će posetiti i austrijske vojnike pri Kforu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track