VELIKA SRAMOTA FRANCUSKE! ZASTAVA NEPOSTOJEĆE DRŽAVE MEĐU ZEMLJAMA POBEDNICAMA U PRVOM SVETSKOM RATU Uprava Notr-Dama: Dobili smo spisak od Jelisejske palate
Foto: Profimedia

SRAMNO oBELEŽAVANJE 100 GODINA OD ZAVRŠETKA vELIKOG RATA

VELIKA SRAMOTA FRANCUSKE! ZASTAVA NEPOSTOJEĆE DRŽAVE MEĐU ZEMLJAMA POBEDNICAMA U PRVOM SVETSKOM RATU Uprava Notr-Dama: Dobili smo spisak od Jelisejske palate

Politika -

Neimenovani portparol crkve je objasnio da je odlučeno da se istaknu zastave svih onih koji su pozvani na komemoraciju na osnovu spiska dobijenog od Jelisejske palate

PARIZ - Uprava Bogorodične crkve u Parizu saopštila je da je odluka o stavljanju zastave samoproglašene države tzv. "Kosova" unutar hrama povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u Parizu koja je u katedralu Notr-Dam stigla iz Jelisejske palate.

Neimenovani portparol crkve je objasnio da je odlučeno da se istaknu zastave svih onih koji su pozvani na komemoraciju na osnovu spiska dobijenog od Jelisejske palate.

Portparol je poručio da "Notr-Dam ne zauzima ničiji stav niti se bavi diplomatijom".

U subotu se pojavila vest da je u pariskoj katedrali Notr-Dam, među zastavama više od 20 zemalja učesnica Prvog svetskog rata, istaknuta i zastava nepostojeće države tzv. "Kosova", što je na Tviteru objavio Ćendrim Gaši, koji se predstavlja kao nekakav "ambasador" privremenih prištinskih institucija u Parizu.

Zastave su u toj katedrali postavljene u okviru obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

foto: Tviter

Savezničke snage u tom ratu činile su Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Grčka, Kina, Tajland, Brazil i Jermenija.

Tokom Prvog svetskog rata, posle povlačenja srpske vojske u jesen 1915. godine, austrougarske jedinice su okupirale severni deo Kosova i Metohije, a bugarske južni (Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane).

Austrougarske okupacione snage, a u početku i Bugari, na Kosmetu su bili dočekani kao oslobodioci. Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku, dok su Bugari zaveli okrutan okupacioni sistem.

Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine i veličanstvene pobede srpske vojske kojoj se divio čitav svet, Kosovo i Metohiju su u oktobru zauzele jedinice srpske 2. armije, i područje nešto kasnije ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Parizu se 11. novembra obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik privremenih institucija u Prištini ratni zločinac Hašim Tači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track