MAJIN ULTIMATUM Rasime, raskini vlast sa Suljom ili...LJAJIĆ: Nemam snagu da istovremeno ratujem i sa Ugljaninom i sa Zukorlićem!
Foto: Beta Miloš Miškov, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

Ugljanin uneo nemir u odnose SNS-SDPS

MAJIN ULTIMATUM Rasime, raskini vlast sa Suljom ili...LJAJIĆ: Nemam snagu da istovremeno ratujem i sa Ugljaninom i sa Zukorlićem!

Politika -

Bura oko formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka se ne stišava, već poprima karakteristike borbe za opstanak u Vladi Srbije. Za to se potrudila predsednica Skupštine i članica Predsedništva SNS Maja Gojković, koja je juče zahtevala da ministar i lider SDPS Rasim Ljajić raskine savez s liderom SDA Sulejmanom Ugljaninom koji je sklopio na lokalu.

Žustra polemika

U polemici u vezi sa Ugljaninovom skandaloznom izjavom da je Srbija fašistička tvorevina, Gojkovićeva se uporno pitala da li Ugljanin uživa Ljajićevu podršku, a na kraju je poslaniku SDPS Muameru Bačevcu poručila da Ljajić i njegova stranka treba da se ograde od ove izjave i raskinu na lokalu koaliciju sa SDA.

Ministar Ljajić podseća da je poruke lidera SDA odmah osudio i javno rekao da su ne samo neprihvatljive već i štetne.

foto: Dragana Udovičić

- Zaista nema nikakvih pritisaka iz SNS na mene da raskinem lokalne koalicije. Pa mi smo svojevremeno bili u koaliciji i sa SRSm i u Novom Pazaru i u Prijepolju zato što je reč o tome da treba napraviti i neprincipijelne saveze radi uvažavanja političke ili etničke specifičnosti. Voleo bih da imam 50 odsto podrške pa da samostalno imam vlast, ali nažalost nemam, kao što nemam ni političku snagu da istovremeno ratujem i sa Ugljaninom i sa Zukorlićem - poručuje Ljajić za Kurir.

Sazovite sednicu

Radikali su i juče nastavili s optužbama na Ljajićev račun, pa je poslanik Bačevac od Maje Gojković zatražio da u što kraćem roku sazove Administrativni odbor kako bi se lideru SRS Vojislavu Šešelju oduzeo poslanički mandat, jer je reč o osuđivanoj osobi, i to za ratne zločine.

- Dajem rok od nekoliko dana da sazovete sednicu, a onda ćemo svim svojim snagama, parlamentarnom demokratijom, ličnim prijateljstvima i pismima svim relevantnim institucijama izvršiti pritisak da jedna osoba osuđena za zločin ne sedi u ovom parlamentu jer je to poruka manjinama da nisu sigurne, pošto su njegovi nastupi doveli do fašizacije i rasta nacionalizma u državi - rekao je Bačevac.

Na to mu je Gojkovićeva odbrusila:

- Ultimatume postavljajte nekom drugom. Valjda ste svoju recitaciju izgovorili, ali bih vas zamolila da slušate... Mene ste uvredili, uvredili ste poslanike i Srbiju rekavši da smo mi društvo koje je zahvatila fašizacija... Očekivala sam da se, kada već govorite o fašizaciji, jasno ogradite od Sulejmana Ugljanina, vašeg koalicionog partnera, i da raskinete koaliciju s njim na lokalnom nivou. Ako vi dajete meni ultimatum, evo ja dajem vama.

foto: Filip Plavčić, Aleksandar Jovanović Cile, Shutterstock, Marina Lopičić

Politički analitičar Branko Radun kaže da su odnosi među političkim liderima Bošnjaka komplikovani, ali da bi svi trebalo jednoglasno da osude Ugljaninove militantne poruke.

- Ali da se ne lažemo, ne pokazuje se osuda raskidanjem koalicija, naročito na lokalu. Ugljanin je takve izjave davao i ranije - navodi Radun.

Neprincipijelne koalicije

Šareno, još šarenije

Gojkovićeva je u kritici očigledno ciljala na lokalne saveze koje Ljajić i Ugljanin imaju u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Međutim, u ovim šarenim koalicijama učestvuje i SNS. Najzanimljivija situacija je u Prijepolju, gde naprednjaci nisu uzeli za partnera drugoplasiranog Ljajića, već Ugljanina i Zukorlića. U Priboju vladajuću većinu čine i SNS i Ljajić i Ugljanin.

Dragan Marković Palma

Erdogan će da smiri Ugljanina

Lider JS Dragan Marković Palma uveren je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan reći Ugljaninu da "prestane sa slanjem militantnih poruka". On je objasnio da se u Raškoj oblasti između tri lidera vodi borba za vlast, odnosno ko će biti u Vladi Srbije.

foto: Dragana Udovičić

- Turski predsednik Erdogan zna sve o tim političarima iz Novog Pazara i on sad više veruje Aleksandru Vučiću nego svim ostalima koji sebe nazivaju vođama Bošnjaka. Mora da se poštuje Ustav Srbije. Da je to neko drugo vreme i da neko ko ima političku funkciju kaže da je Srbija fašistička država, za to se ide u zatvor i za to ne može da te štiti nijedan imunitet - naglasio je Marković.

Branko Ružić

Ljajić nije učestvovao na izborima za BNV

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objašnjava da Ljajić nije lično učestvovao na izborima za nacionalne savete.

foto: Marina Lopičić

- Ostavio bih u skladu sa demokratskim načelima onima koji su učestvovali na tim izborima da iskoriste zakonom propisani rok i dogovore se na koji način će afirmisati tradiciju, kulturu, obrazovanje i službenu upotrebu jezika nacionalnih manjina, pa i bošnjačke nacionalne manjine - rekao je Ružić.

Šefica parlamenta ljuta zbog alkohola

Gojkovićeva laže

Predsednica Skupštine se naljutila i zbog teksta u Kuriru o javnoj nabavci alkoholnih pića za potrebe parlamenta i drugih državnih institucija. Iako je naš list preneo informacije iz javno dostupnog dokumenta Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Maja Gojković nas je optužila da sprovodimo hajku na poslanike i urušavamo dostojanstvo parlamenta. Uz to, ona tvrdi da niko od januara 2012. nije uneo alkohol u parlament, što nije tačno, jer se, ako ništa drugo, na prijemima koji se priređuju u skupštinskom zdanju redovno služe i alkoholna pića.

Kako je napomenula, 4. januara 2012. tadašnji generalni sekretar je doneo naredbu kojom se zabranjuje posluživanje alkoholnih pića u restoranima i bifeima u Narodnoj skupštini, kao i unošenje alkohola u zgradu.

I. Kljajić/ Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track