Najnovije vesti

REAGOVALA EU, TRAŽE HITNO OBJAŠNJENJE OD PRIŠTINE: Očekujemo da povučete odluku o dizanju poreza na robu iz Srbije
Foto: AP

brza reakcija

REAGOVALA EU, TRAŽE HITNO OBJAŠNJENJE OD PRIŠTINE: Očekujemo da povučete odluku o dizanju poreza na robu iz Srbije

Politika

Evropska unija je zatražila od kosovskih vlasti da hitno objasne svoju odluku o povećanju taksi od 10 procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i očekuje da Priština te mere opozove.

 

"Ovakva odluka podriva regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova", poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

 

Kocijančić je u saopštenju navela da EU zahteva "hitno razjašnjenje" današnje "neočekivane odluke kosovske Vlade" na osnovu koje se za 10 procenata povećava porez na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

"Ove odluke su jasno kršenje kosovskih obaveza unutar CEFTA. EU očekuje od Kosova, koje trenutno predsedava CEFTA, da se u potpunosti uskladi sa svojim obavezama i opozove ove mere", poručila je Kocijančić.

 

Ona je dodala da ovakvom odlukom kosovske vlasti podrivaju regionalnu sardnju, uključujući i Regionalno ekonomsko područje, kao i da nisu u skladu sa principima navedenim u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je Kosovo sklopilo sa EU, a kojim se regulišu ptava i obaveze Kosova na putu evrointegracija.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: AP)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...