Najnovije vesti

AMBASADOR FRANCUSKE O SKANDALU SA ZASTAVOM KOSOVA: Namera Pariza je da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama, i pobednicima i poraženima
Foto: Printscreen/Youtube

ne slavi se pobeda

AMBASADOR FRANCUSKE O SKANDALU SA ZASTAVOM KOSOVA: Namera Pariza je da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama, i pobednicima i poraženima

Politika

NOVI SAD - Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kazao je da Francuska dobro razume da je slučaj "zastave Kosova" u pariskom Notr Damu težak za Srbiju, ali da je namera Francuske da se iskaže poštovanje žrtvama rata na svim stranama u Evropi, kako pobednicima, tako i poraženima.

Mondoloni je gostujući na RTV1 rekao da 11. novembra u Parizu smisao nije u pobedi saveznika, koja je proslavljana velikom vojnom paradom uz učešće i srpske vojske u prvim redovima, već u sećanju na žrtve rata i na mir, što je i bio razlog da predsednik Makron pozove i poražene u Prvom svetskom ratu, "neke zemlje koje nisu ni postojale", navodeći Avganistan, Uzbekistan, Irsku, Kosovo.

foto: Reuters, Printscreen Twitter

"Ovaj događaj sa zastavom Kosova ne sme da baci senku na naše slavne dane iz 1918. godine, na izuzetno blisko savezništvo i na doba 'bratstva u oružju'", poručio je Mondoloni.

Mondoloni je naveo da je dužnost da se sećamo gde je bila Srbija, koja se branila, što, dodaje, ne treba relativizovati.

On je podsetio na srpske žrtve u ratu, na činjenicu da je 28 procenata stanovništva Srbija izgubila, a 3/4 ljudstva izgubila je srpska vojska.

"Niko ne dovodi u pitanje ključnu ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, posebno ne Francuska. To je stvarnost i to su činjenice. Srbija je bila centralni akter Istočnog fronta", naveo je Mondoloni.

Kao jedan od simbola velike zajedničke pobede i prijateljstva Francuske i Srbije, Mondoloni je pomenuo obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koji će otvoriti francuski predsednik Makron u decembru prilikom posete Srbiji.

foto: Twitter Printscreen

Kako je rekao, taj je monument jedinstven u svetu.

"Nigde u svetu nema ovakvih spomenika. Imate spomenike ličnostima, ali čitavoj jednoj zemlji, to ne postoji", naveo je Mondoloni.

Na temu odnosa Beograda i Prištine, Mondoloni očekuje da će mogući razgovori predsednika Srbije i Kosova, Vučića i Tačija u Parizu 11. novembra biti prilika "koja može da posluži napretku".

"Mi nemamo crvenih linija, Beograd i Priština treba da dođu do globalnog rešenja, koje će biti trajno i doprineti stabilnosti regiona. Za nas nema crvenih linija niti blanko čekova, mi se ne suprotstavljamo rešenju, a principijelno ni razgraničenju", objasnio je Mondoloni.

Potreban je dogovor koji će konačno da reši ovo pitanje i Francuska neće da deli lekcije, rekao je ambasador.

"Što pre to bolje, i nama je trebalo puno vremena da se pomirimo sa Nemcima, a da ne kažem sa Englezima", zaključio je Mondoloni.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...