LJAJIĆ O POVEĆANJU POREZA NA ROBU IZ SRBIJE: Repriza situacije sa brašnom! Ova odluka mora biti suspendovana ako CEFTA postoji
Foto: Zorana Jevtić

ministar jasan

LJAJIĆ O POVEĆANJU POREZA NA ROBU IZ SRBIJE: Repriza situacije sa brašnom! Ova odluka mora biti suspendovana ako CEFTA postoji

Politika -

BEOGRAD - Povodom odluke Prištine da za deset odsto poveća porez na robu iz Srbije, na testu i ispitu je Evropska komisija i mi danas očekujemo meru ili izjavu njihovog predstavnika, jer ova odluka mora da bude suspendovana ako Cefta postoji, izjavio je danas srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je za TV Pink rekao da se, ako se to ne dogodi, može konstatovati da Cefta u onom obliku u kom je formirana 2006. godine više ne postoji.

"Evropska komisija mora hitno da reaguje i da odgovori da li Cefta više postoji ili ne, i u kom sastavu. Ako Kosovo ovako unilateralno protiv dve zemlje članice Cefte uvodi barijere, onda Kosovo ne treba da bude deo Cefte. Ili smo svi u Cefti ili da se kaže da Cefta ne postoji", rekao je Ljajić.

Dodao je da Kosovo ne može da bude deo Cefte i da "koristi njene benefite", a da uvodi mere kako mu "padne na pamet", jer, kako je ocenio, to nisu mere, već "ograde i fizičke barijere za slobodnu trgovinu".

Prema njegovoim rečima, ova odluka privremenih institucija u Prištini motivisana je iz dva razloga - političkog i ekonomskog.

"Politički da se demonstrira pred vlastitoj javnosti odlučnost, jer svaki gest protiv Srbije donosi politički poen i utiče na rejting. Ekonomski razlog se krije iza ovih političkih, a nisu ni klasični ekonomski, već interesni razlozi različitih grupacija proizvođača na Kosovu, koji bi povećanjem ovih taksi sprečili konkurenciju koja dolazi iz Srbije i iz toga profitirali", ukazao je Ljajić.

Podseća da se to dogodilo i s brašnom, kada su privremene prištinske institucije odlučile da uvedu dodatne takse na brašno, nakon čega je brašno na Kosovu poskupelo 30 odsto. "Zato što je manja konkurencija i proizvođači sa Kosova su brašno mogli da prodaju po većim cenama", objasnio je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track