Najnovije vesti

BRISEL OPOMINJE PONOVO PRIŠTINU! KOCIJANČIČ: Kosovo da opozove odluku o povećanju poreza na uvoz robe iz Srbije
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

BRISEL OPOMINJE PONOVO PRIŠTINU! KOCIJANČIČ: Kosovo da opozove odluku o povećanju poreza na uvoz robe iz Srbije

Politika

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič nije danas odgovorila na pitanje novinara u Briselu kakve će posledice Kosovo imati ukoliko ne opozove svoju odluku o povećanju carina na robu iz Srbije.

 

Ona je ponovila stavove Unije koje je iznela i juče, a to su da EU traži hitno pojašnjenje od Prištine te da očekuje od nje da odluku povuče.

 

Kocijančič je danas ponovila i da Evropska unija traži od Kosova da ispoštuje svoje obaveze koje ima u okviru Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), navodeći da su mere Prištine jasno kršenje obaveza koje Kosovo ima u CEFTA, a s obzirom da Kosovo predsedava tom organizacijom, rekla je da u EU očekuju da će ispoštovati svoje obaveze.

 

EU veruju da takva odluka podriva regionalnu saradnju, dodala je Kocijančić, a upitana zašto Brisel nije reagovao na žalbe kosovskih biznismena da se roba uvezena iz Bosne i Hercegovine, a pogotovo iz Srbije, prodaje po "damping" cenama, rekla je da Brisel "reaguje onda kada za tim postoji potreba".

 

"Ovo je bio pojedinačan slučaj u kojem smo verovali da moramo da reagujemo i ovo će ostati slučaj za svaku drugu priliku gde se naša reakcija traži", rekla je Kocijančič na današnjoj konferenciji za štampu u Briselu.

 

Evropska portparolka i juče je putem saopštenja zatražila "hitno razjašnjenje" neočekivane odluke kosovske Vlade i istakla da one jasno krše kosovske obaveze unutar CEFTA.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...