RASIM LJAJIĆ ODGOVARA MAJI GOJKOVIĆ NA ULTIMATUM: SNS je u savezu sa Ugljaninom
Foto: Zorana Jevtić

potpredsednik Vlade i lider SDPS

RASIM LJAJIĆ ODGOVARA MAJI GOJKOVIĆ NA ULTIMATUM: SNS je u savezu sa Ugljaninom

Politika -

Lider SDPS Rasim Ljajić i potpredsednik Vlade rekao je u intervjuu za Kurir da nema šta da odgovara predsednici Skupštine i visokoj funkcionerki SNS Maji Gojković jer je i njena stranka na lokalu u savezu s liderom SDA Sulejmanom Ugljaninom. Ljajić, ipak, vidi u drugome krivca za to što se posle izbora za nacionalne savete manjina priča samo o Bošnjacima i netrpeljivosti među njihovim liderima:

- Kriv je isključivo Zukorlić, a ja sam akter jer sam uvučen u sve to. Ostale manjine imaju sreću da nemaju Zukorlića. Realno govoreći, sve ostale liste, uključujući i Ugljaninovu, nisu se ni videle u kampanji. Nije bilo ni pompe ni galame sve dok se Šešelj nije uključio. Zahvaljujući Šešeljevoj pomoći, Ugljanin je pobedio. Glasači su bukvalno naterani da glasaju za njega kao protivtežu ovom degutantnom navijanju Šešelja za Zukorlića.

Galama se prelila i u parlament Srbije, pa vam je Maja Gojković na kraju postavila ultimatum - da raskinete savez sa Ugljaninom na lokalu ili letite iz Vlade...

- Pa i SNS je u koaliciji sa Ugljaninom u Prijepolju. Mi smo izbačeni iz vladajuće koalicije tamo iako smo pojedinačno najjača stranka. Međutim, tamo je SNS napravio vlast i sa Ugljaninom i sa Zukorlićem. U Priboju smo i mi i SDA u vlasti sa SNS. Prema tome, na lokalu postoje različite koalicije, koje u velikoj meri ne zavise samo od političke srodnosti stranaka već i od

matematike. To je, nažalost, abeceda i naša realnost.

foto: Beta Miloš Miškov, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

Kako vama izgleda naknadno pojašnjenje Ugljanina o fašističkoj tvorevini, državi Srbiji? On sad kaže da je mislio na "paralelne strukture sudstva, tužilaštva, policije, vojske i službi bezbednosti koje su od 1990. do danas odgovorne za razne zločine tokom teritorijalnih osvajanja na prostoru bivše SFRJ".

- Ne razumem šta je hteo time da kaže. Bolje i poštenije bi bilo da se vrlo jasno i eksplicitno ogradio od onoga što je te večeri izgovorio. I za njega bi bilo korisnije, a ne da ovako zamumuljeno i zakukuljeno saopštava i daje demanti.

Šta kažete na Ugljaninovu ocenu da ste vi "sigurno jedan čestiti ministar koji dobro radi za državu Srbiju, a ništa za Bošnjake"?

- Treba samo da uporedimo u kakvom stanju je bio do 2008, a u kakvom posle 2008. Novi Pazar i sredine u kojima je Ugljanin bio vlast. Niko nikada nije više uradio nego što smo mi uradili za ovih deset godina. Na kraju krajeva, ljudi su nas u dva prethodna izborna ciklusa nagradili podrškom. I o meni i o njemu će suditi jedino birači. Posle svega što sam uradio, toliko truda i napora uložio, toliko sredstava omogućio da se plasira u infrastrukturu... reći da ništa nisam uradio za Bošnjake je, najblaže rečeno, degutantno.

Šta se krije iza odluke o dodatnom porezu za srpsku robu

"Patriotizam" Prištine platiće građani

foto: EPA

Šta stoji iza poteza Prištine da naprasno poveća carine na srpsku robu?

- Jedan razlog je političko-osvetnički, a drugi je interesni, jer proizvođači na KiM imaju lobi i imaju i te kako veliki razlog da izdejstvuju ovakvu meru. Hoće da eliminišu konkurenciju i svoje proizvode prodaju po znatno višim cenama.

Razmišlja li Srbija da uvede recipročne mere?

- Na teritoriju KiM plasiramo robu u vrednosti od oko 420 miliona evra, a uvozimo oko 20 miliona. Recipročne mere da uvodimo ne možemo, jer manje-više tih 20 miliona su od proizvođača iz srpske zajednice. Takvim potezom bismo uveli mere protiv sebe.

I. Kljajić/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track