NIKOLIĆ ZAPOSEO DRŽAVNU VILU, ALI TO NIJE SVE! Narod gladuje, a plaća Tomi vodu i struju!
Foto: Printscreen Google Maps, Zorana Jevtić

Sramota! Komunalni troškovi bivšeg predsednika preko narodne grbače

NIKOLIĆ ZAPOSEO DRŽAVNU VILU, ALI TO NIJE SVE! Narod gladuje, a plaća Tomi vodu i struju!

Politika -

Bahato Nikolići, vlasnici nekoliko luksuznih nekretnina, ne samo što su zaposeli državnu vilu od 800 kvadrata na Dedinju već je uredbom Vlade regulisano da im komunalije plaćaju - građani Srbije

Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom, ne samo što je zaposeo državnu vilu već će građani Srbije - oni koji, prema statistici, većinom rade za oko 25.000 dinara - svakog meseca plaćati čak 400.000 dinara za održavanje te kuće, ali i struju, vodu, telefon i grejanje!

Ovde treba podsetiti da je porodica Nikolić vlasnik nekoliko nekretnina, uključujući i ogroman luksuzni stan na Novom Beogradu. Prema oceni sagovornika Kurira, ova skandalozna odluka Vlade pokazuje pravo lice vlasti, ali i dubinu kompleksa porodice Nikolić.

Vila i za goste i za taštu

Vlada Srbije je nedavno i zvanično dodelila Nikoliću na korišćenje vilu u Užičkoj 23. Nikolić je u toj vili živeo u vreme dok je bio na funkciji predsednika, na šta je po zakonu imao pravo, ali je u pomenutoj kući ostao i po prestanku funkcije. Vlada je sada samo dala legitimitet njegovom stanovanju u državnoj vili, i to uredbom u kojoj su naveli da se kuća dodeljuje Nikoliću kao predsedniku Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom radi obezbeđivanja uslova za dalje razvijanje saradnje sa te dve zemlje. Vlada je svoju odluku obrazložila time da vilu neće koristiti samo Nikolić, već da će ona biti na raspolaganju i za reprezentativne namene tog saveta.

- U njemu će moći da borave i gostujuće delegacije iz tih država kada za to bude potrebe. Tako Srbija gostima iz zemalja koje su strateški od izuzetne važnosti za Srbiju pruža najbolje moguće gostoprimstvo - navodi se u odgovoru Vlade portalu Insajder.

foto: Nebojša Mandić

Država snosi i sve troškove održavanja objekta, a oni, prema podacima Vlade, iznose oko 400.000 evra ili oko 3.400 evra mesečno.

- U te troškove spada redovno održavanje objekta spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje - navode iz Vlade.

Gde je kraj ludilu

Ivan Ninić, direktor Centra za vladavinu prava, kaže da je ovo primer potpunog odsustva morala i da Tomislav Nikolić, njegova supruga Dragica, kao i tašta Milka, za koju se pisalo da živi s njima u državnoj vili, ne mogu da se pomire da je došao trenutak da izgube beneficije.

- Nikolić je čak i teret plaćanja struje, vode i grejanja prebacio na narod. Gde je kraj tom ludilu? Poznajući Tomislava Nikolića lično, taj mentalni sklop, to su teški, teški kompleksi. On ima strah od siromaštva, toliko se nakrao, ali taj strah nije prevazišao - kaže Ninić i dodaje:

- Cela nacija, svi mi, taoci smo jednog čoveka, njegove žene i tašte, o sinovima i da ne govorim. Nikolić ne da nije zadužio ovo društvo, nego ga je ojadio.

foto: Fonet

Prema rečima Dragana Dobrašinovića iz Koalicije za nadzor javnih finansija, Vlada se ovakvom odlukom osramotila.

- Kad se čovek dokopa luksuza, onda se teško odvaja od njega, a posebno kad cenu plaćaju drugi. To je bruka i sramota. Ovo je pravo lice i ove vlade i ove vlasti, lice bez šminke - navodi on.

Tomislav Nikolić juče nije bio dostupan za komentar, sve vreme mu se uključivala sekretarica. Na telefon se nije javljao ni generalni sekretar Vlade Novak Nedić.

Čija je vila Kardelj, Tito, Toma

Proces restitucije nad ovim zdanjem naglo je prekinut i više se ne zna u kom je statusu taj predmet. Postupak za vraćanje vlasništva nad predsedničkom vilom u Užičkoj ulici 23 pokrenuli su naslednici predratnih vlasnika Jovan i Radmila Moačanin, koji žive u Americi. Vlasnik vile bio je ugledni kraljevski lekar Moačanin, koji je s porodicom napustio kuću 1941. Četiri godine kasnije ovde se uselio Edvard Kardelj, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza. Kada su Crvenoarmejci 1944. oterali Nemce, komunistički general Peko Dapčević je, po sopstvenom svedočenju, vile "poklonio" Titu za rezidenciju u Užičkoj 15, i tad je krenula masovna otimačina vila na Dedinju.

brojke 800 kvadrata ima vila

400.000 dinara koštaće građane život Nikolića u toj kući

6 godina Nikolić živi u vili u Užičkoj 23

14 meseci po isteku mandata Nikolić je bez ikakvog zakonskog osnova boravio u ovoj vili

2 bazena ima vila u kojoj je Nikolić - spoljni i unutrašnji

Šta će građani plaćati Nikolićima - redovno održavanje objekta spolja i iznutra - generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje - struju - vodu - telefon - grejanje

Kurir.rs/ Katarina Blagović/ Foto: Printscreen Google Maps, Zorana Jevtić, Nebojša Mandić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track