ČADEŽ: Austrija spremna da se angažuje na ukidanju prištinske takse na srpsku robu
Foto: Zorana Jevtić

aktivnosti pks

ČADEŽ: Austrija spremna da se angažuje na ukidanju prištinske takse na srpsku robu

Politika -

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Beču uručio pismo PKS generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu, povodom prekjučerašnje odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije.

Čadež je tom prilikom ukazao na štetu koja se takvim potezom institucija u Prištini nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

"Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju ove iracionalne odluke. Ispostavilo se da smo u pravo vreme na pravom mestu, jer je pismo odmah dostavljeno austrijskoj ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, uručiti joj pismo, preneti naše poruke i razgovarati o rešavanju problema, koji ima posledice na privredu celog regiona", izjavio je Čadež.

Čadež je, kako se navodi u saopštenju, jutros pismo PKS-a predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru, koji je u razgovoru istakao da će se i austrijska komora i on lično angažovati i reagovati povodom problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.

Predsednik PKS je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju, navodi se u saopštenju.

"Austrija je pouzdan partner Privrednoj komori Srbije u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede i krenuli u digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte, radimo sa preduzećima i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji, kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija", rekao je Čadež.

To je, kaže, utoliko važnije, jer danas svako preduzeće, bilo da je pekara, frizerski salon ili proizvodi mašine, mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.

Predsednik PKS će, dodaje se, danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad (European Alliance for Apprenticeships- EAfA).

Čadež će, u ime PKS i privrednih komora Zapadnog Balkana, potpisati pristupnicu tom savezu koja je, navode, jedinstvena platforma za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija, socijalnih partnera i svih drugih učesnika u procesu stručnog obrazovanja mladih sa ciljem promocije učenja kroz rad i unapređenja kvaliteta i obrazovne ponude.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track