LAVROV OTVORENO O KOSOVU: Napori EU propali, Vašington pritiska Kosovo da formira vojsku
Foto: AP

stav ruskog ministra

LAVROV OTVORENO O KOSOVU: Napori EU propali, Vašington pritiska Kosovo da formira vojsku

Politika -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da su "propali napori Evropske unije" u posredovanju između Beograda i Prištine, a da SAD pritiskaju Kosovo da formira sopstvene oružane snage što je u suprotnosti s međunarodnim pravom.

"Aktivno smo podržali dijalog Beograda i Prištine za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja. Podržali smo ulogu EU kao posrednika u tom dijalogu. Međutim, očito je da su napori EU propali, jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti", rekao je Lavrov.

On je precizirao da misli pre svega na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i nastojanja Prištine da formira sopstvene oružane snage, grubo kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Pritom, Prištinu pritiskaju spolja, a pre svega iz SAD", dodao je Lavrov.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom koji je ove nedelje bio u Beogradu, a sa kojim se danas sastao u Moskvi, Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja odluku te zemlje da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

"Činjenica da neke zemlje preispituju stav o priznavanju Kosova, povlače to priznanje ili ne žele da se opredele, znak je odgovornog pristupa koji se zasniva na normama međunarodnog prava i mi to naravno podržavamo", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je rekao i da želi da podseti da su "1999, grubo kršeći međunarodno pravo, zapadne zemlje - NATO, Vašington i njihovi saveznici bombardovali Jugoslaviju dva i po meseca", a "posle devet godina pokušali su retroaktivno da daju legitimitet toj agresiji, priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost srpske autonomne pokrajine Kosovo".

On je dodao da će Rusija nastaviti da insistira na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo deo Srbije, i da svi dalji koraci za rešavanje situacije moraju da se preduzimaju uz poštovanje i na osnovu te rezolucije. Transkript konferencije za štampu je objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja