TAČI OPET PROVOCIRA: Neće doći do podele, niti Republike Srpske na Kosovu
Foto: Profimedia

provokator

TAČI OPET PROVOCIRA: Neće doći do podele, niti Republike Srpske na Kosovu

Politika -

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Parizu da kao rezultat razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije neće doći do podele Kosova, niti će se formirati "Republika Srpska", a prethodno je u intervjuu francuskim medijima takođe poručio da je on "predsednik suverene zemlje" i da "niko u Srbiji ne može da stavi veto" na formiranje kosovske vojske.

"Neće biti podele, niti zajednice sa izvršnim ovlašćenjima što podrazumeva stvaranje Republike Srpske na Kosovu. Rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da bude potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma. Prva tačka sporazuma će uključiti međusobno priznanje Kosova i Srbije", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Parizu.

On navodi da bez međusobnog priznanja ne može biti ni normalizacije odnosa, prenosi RTK2.

"Kosovo ima tri cilja koja koja želi da postigne dijalogom sa Srbijom i to su međusobno priznanje, zamena rezolucije 1244 i učlanjenje Kosova u Ujedinjene Nacije", dodao je on.

Tači se osvrnuo i na odluku Srpske liste da u Skupštini Kosova deluje kao opozicija navodeći da ona nije korisna ni za Kosovo, ni za Srbe, ali da je istovremeno taj potez uzdrmao i funkcionisanje institucija, pre svega vlade koja sada mora zvanično da potvrdi da li ima ili nema većinu.

Francuska televizija "Frans 24" objavila je intervju koji je Tači dao za AFP, a u kojem je izneo tvrdnju da "revidirana granica između Kosova i Srbije neće biti povučena duž etničkih linija".

"Kosovo će ostati multietničko, kao i Srbija, neće biti nikakvog premeštanja stanovništva. Region će biti bezbedniji zahvaljujući ovom sporazumu", rekao je Tači.

U vezi sa nedavnom odlukom prištinskih vlasti da formiraju sopstvenu vojsku, a koja je prema navodima francuskih medija, izazvala bes srpske manjine, Srbije, kao i "ozbiljne rezerve NATO", Tači je poručio da je on "predsednik suverene zemlje" i da će "oružane snage Kosova biti stvorene".

"To je gotova stvar. Niko u Srbiji ne može da stavi veto na to, svidelo im se to ili ne. Sve što ćemo učiniti biće po ustavu i zakonu. To će biti postepeni proces u koordinaciji sa našim partnerima u NATO i SAD", rekao je Tači.

On je izneo tvrdnju da se radi o "novoj vojsci, mirnoj, multietničkoj, sa više od 10 odsto pripadnika iz redova manjina".

U međuvremenu je televizija Klan Kosova prenela da je Tači rekao da nema zakazan nikakav bilateralni sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Parizu gde će obojica, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, prisustvovti obeležavanju 100. godišnjice primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track