SRDAČAN SUSRET U PROSTORIJAMA SNS Vučić sa predsednikom grčke Nove demokratije Micotakisom: Spone naših zemalja su neraskidive, hvala što ne priznajete Kosovo
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zajednička konferencija za medije posle sastanka

SRDAČAN SUSRET U PROSTORIJAMA SNS Vučić sa predsednikom grčke Nove demokratije Micotakisom: Spone naših zemalja su neraskidive, hvala što ne priznajete Kosovo

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sastanku u prostorijama stranke u Beogradu prisustvovali i funkcioneri SNS Jadranka Joksimović, Marko Đurić i Vladimir Orlić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić i Micotakis su nakon sastanka održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj je istaknuto da je bilo reči o saradnji Grčke i Srbije, Nove demokratije i SNS, i da su obe stranke pripadnice bloka Evropske narodne partije, te je moguće odnose pospešiti na obostrano zadovoljstvo i korist.

foto: Printscreen

"Hvala na podršci Srbiji na evropskom putu. Zamolio sam da ona bude još snažnija, bolje prmećena u evropskim krugovima. Bilo je reči o bilateralno-političkoj saradnji i zahvalni smo što Grčka neće menjati svoju poziciju po pitanju KiM, to je od nas od velikog značaja. Obojica smo konstatovali povezanost i konkretne načine da unapredimo saradnju po pitanju infrastrukture, od spajanja Beograda i Soluna železničkom prugom. Zamolio sam Micotakisa da nam pomogne u konkretnim stvarima i problema od glasanja za Interpol do drugih stvari koje za nas nisu lake. upoznao sam ga sa taksama, suprotno sporazumu CEFTA sa Prištinom, ne želeći da ga dovodim u neugodnu situaciju da on mora da arbitrira između nas. Takpđe smo dogovorili kako da u svim forumima Evropske narodne partije podržavamo jedni druge i kako da ekonomski osnažimo naše veze", objasnio je Vučić.

foto: Printscreen

Micotaki se u nastavku zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i gostoprimstvu i podvukao da 2. put kao predsednik Nove demokratije posećuje Beograd, kao i da će Srbija u grčkom narodu zauvek imati tradiconalnog, stabilnog i iskrenog prijatelja.

foto: Printscreen

"Grčka vidi Srbiju u EU, to je zahtevan i dugačak put koji zahteva reforme i žrtvovanje, ali i put koji obezbeđuje bolje uslove i standarde za državu i njen narod u budućnosti. Verujem da možemo više toga uraditi na nivou naših bilateralnih odnosa. Grčka je tokom 90-tih godina, ali i kasnije bila jedan od prvih investitora u Srbiji, kada su se druge države od toga uzdržavale Proteklih 10 godina su bile teške za moju zemlju, ali verujem duboko da tu ekonomsku krizu ostavljamo iza sebe i da, ukoliko grčki narod poveruje Novoj demokratiji na idućim izborima, naša ekonomija može obezbediti ubrzan rast. Ta činjenica će pomoći i samoj zemlji, ali i učvrstiti bilateralne odnose na nivou investicija i infrastrukturnih projekata sa Srbijom. Želim da se osvrnem na reforme predsednika Vučića i četitam mu na postignutim ekonomskim rezultatima. Te reforme imale su rezultat i odražavaju se na svakodnevni život građana, to su ozbiljni rezultati i ozbiljni uspesi, kao i samo još jedan dokaz da politika naše partijske porodice podstiče podizanju preduzetništva i ozbiljno se socijalno odražavaju na naša društva. Nije naša namera da promenimo grčki stav po pitanju KiM, podržavamo dijalog beograda i Prištine i smatramo da mu jednostrani potezi ne pomažu, već podstiču lošu atmosferu. Taj dijalog mi želimo svim svojim snagama da podržimo. Na kraju, dodao bih da Grčku i Srbiju vežu istorijske, tradicionalne, religijske spone, postoji prirodna bliskost naših naroda i to je najbolje nasleđe koje nam daje snagu da podržimo snagu i postavimo je na pravo mesto - u centar EU", zaključio je Micotakis.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja